Nema izbora u Mostaru

Središnje izborno povjerenstvo BiH u četvrtak je na sjednici donijela Odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u BiH koji će biti održani 2. listopada ove godine.

Predsjednik SIP-a BiH Ahmet Šantić je na press konferenciji nakon sjednice kazao da će izbori biti raspisani za 74 općinska vijeća u Federaciji BiH, 57 skupština općina u RS-u, 131 načelnika u BiH, četiri gradska vijeća u Federaciji BiH (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), šest skupština gradova u RS-u (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj, Zvornik i Trebinje), deset gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

Šantić je istaknuo da SIP BiH nije mogao donijeti odluku o raspisivanju izbora za izbor vijećnika u Vijeće Grada Mostara, s obzirom na odluke Ustavnog suda BiH od 26. studenog 2010. godine, zbog toga što su tim odlukama proglašene neustavnim odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar.

”S tim da smo u današnjoj odluci također konstatirali da će izbori za izbor vijećnika u Vijeće Grada Mostara biti raspisani kada se za to steknu zakonski uvjeti”, naveo je Šantić.

Za realizaciju lokalnih izbora bit će potrebno oko osam milijuna KM. U proračunu institucija BiH osiguran je iznos od četiri milijuna KM, a preostala oko četiri milijuna KM su dužne osigurati jedinice lokalne samouprave.

SIP BiH je sinoć u ponoć napravio presjek biračkog popisa. Ukupan broj birača trenutno u BiH sa sinoćnjim presjekom je 3.345.486 birača, u odnosu na izbore 2014. godine kada je bilo 3.278.908. Radi se o povećanju od oko 66.000 birača.

Konačan birački popis će se mijenjati još tri puta, s obzirom na prijavu registracije putem pošte, putem DKP-ova, a i određeni broj osoba će u međuvremenu postati punoljetne.

SIP BiH bi, u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, do 28. kolovoza trebao zaključiti središnji birački popis po osnovnim izbornim jedinicama.

Na novinarsko pitanje u vezi s mogućnošću održavanja lokalnih izbora za Grad Mostar, Šantić je kazao da državni parlament treba donijeti izmjene i dopune Izbornog BiH koje se odnose na Grad Mostar.

”U tim izmjenama, onaj tko ih bude donosio, znat će kakva će pravila donijeti. U njima mora biti rokovnik aktivnosti koje će eventualno tada uslijediti, odnosno pravila po kojima se izbori trebaju raspisati u Gradu Mostaru i obaveze SIP-a BiH koje vrijede za taj slučaj”, kazao je Šantić.

Ponovno je pozvao one koji trebaju donijeti tu odluku da ”učine maksimalan napor da se pristupi izmjenama Izbornog zakona BiH da bi konačno i sve jedinice lokalne samouprave u BiH imale izbore, između ostalog i Mostar”.

Upitan postoji li još teoretska mogućnost da se u Mostaru izbori održe 2. listopada ove godine, Šantić je odgovorio kako misli da postoji.

”Što prije Parlamentarna skupština donese takvu odluku, odnosno izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, bit će i nama lakše, jer ostaje duže razdoblje do 2. listopada da bi sve potrebne aktivnosti mogli organizirati i za Grad Mostar”, kazao je predsjednik SIP-a.

(Jabuka.tv | Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.