Nekoliko incidenata uoči presude Karadžiću: Uklonjen transparent s Hitlerom i zastava Srbije

Prije izricanja konačne presude Haaškog suda Radovanu Karadžiću, političkom vođi Srba u ratu u BiH, ispred sudnice se dogodilo nekoliko incidenata.

Najprije se jedan nepoznati muškarac pojavio se ispred zgrade Haaškog suda uoči presude Radovanu Karadžiću sa zastavom Srbije.

Navedena osoba je nosila transparent na kojem je pisalo da je Mehanizam politički sud i da nije bilo dokaza da se osude Ratko Mladić i Radovan Karadžić, javlja reporter N1 Zvonko Komšić koji je svjedočio ovom događaju.

Kako je javio naš reporter, nakon što se nepoznati muškarac pojavio ispred zgrade, prišli su mu pojedini članovi obitelji žrtava i udruga i došlo je do manjeg incidenta.

On je u tom trenutku počeo bježati, krenula je tada i grupa za njim. Otišao je odavde i rekao da ide po pištolj pa će se vratiti, naveo je ovaj reporter.

Kako je javio, cijeli slučaj je proizveo malu nelagodu među obiteljima žrtava.

Uoči izricanja pravosnažne presude Radovanu Karadžiću ispred Suda u Hagu policija je uklonila transparent na kojem se nalazio natpis kojim su uspoređeni Radovan Karadžić i Adolf Hitler, javlja suradnik portala Klix.ba Mehmed Smajić.

Na zaštitnoj ogradi jutros su obitelji žrtava i predstavnici udruga žrtava postavili nekoliko transparenata. Među njima je i onaj na kojem piše “Radovan Karadžić – genocid, Adolf Hitler – holokaust”.

Policija je potom zatražila da se taj transparent ukloni, jer je navodnosporno to što se spominju Hitler i holokaust.

Nekoliko minuta prije početka izricanja presude transparent je uklonjen, a ostao je samo onaj dio na kojem piše “Radovan Karadžić – genocid”.

Karadžićevo suđenje počelo je 2009. godine, a trajalo je 499 dana, tokom kojih je saslušano 586 svjedoka.

Prvobitnu optužnicu protiv Karadžića Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) potvrdio je 25. srpnja 1995. godine. Nakon toga Karadžić je proveo 12 godina u bjegunstvu, a konačno je uhićen u Beogradu 2008. godine kada je izručen UN-ovom tribunalu.

Prvostupanjskom presudom suda u Haagu, Karadžić je 2016. proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon i istrebljenje Hrvata i Bošnjaka iz 20 općina širom Bosne i Hercegovine.

Krivim je proglašen i za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo teroriziranje civilnog stanovništva u Sarajevu tijekom opsade tog grada te za uzimanje pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda za taoce.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.