Neke europske zemlje ublažavaju mjere, evo kako to izgleda

Smatrajući da je koronavirus “pod kontrolom”, Njemačka i Norveška započele su danas postupan izlazak iz izolacije, spor i delikatan proces za Europu koja je u karanteni već tjednima, još uvijek zahvaćena pandemijom novog koronavirusa, ali i nestrpljiva ponovno pokrenuti gospodarstvo.

Europski kontinent platio je najteži danak bolesti, zabilježivši gotovo dvije trećine smrtnih slučajeva od ukupno 164.000 umrlih u svijetu.

Italija je najteže pogođena s 23.600 umrlih, a slijede Španjolska s 20.453, Francuska s 19.718 i Ujedinjeno Kraljevstvo sa 16.060, po zadnjim podacima prikupljenim na osnovi službenih izvora.

Sa 135.000 potvrđeno zaraženih i oko 4000 umrlih, vlasti u Njemačkoj smatraju da je pandemija „pod kontrolom” i da se njome može “upravljati”, pa su u ponedjeljak ujutro dopustile otvaranje trgovina površine manje od 800 metara četvornih.

Trgovine s hranom, knjižare, prodavaonice automobila, trgovine s odjećom i cvjećarnice moći će tako ponovno primati kupce. No konačna odluka je na 16 njemačkih saveznih država koje će mjere popuštanja provoditi ritmom koji smatraju primjerenim, pa će tako mnoge trgovine u Berlinu u ponedjeljak biti zatvorene.

Frizerski saloni otvaraju se tek od 4. svibnja. Kulturne ustanove, barovi, restorani, osim za dostavu, dječja igrališta i sportski tereni ostat će zatvoreni.

Velika okupljanja ljudi kao što su koncerti i sportska natjecanja zabranjeni su najmanje do 31. kolovoza.

Situacija je i dalje delikatna, upozorila je njemačka kancelarka Angela Merkel, najavljujući prvu fazu postupnog ukidanja restrikcija uvedenih prije mjesec dana.

Plan koji provodi Njemačka, gospodarski zamašnjak staroga kontinenta, pažljivo se prati u cijeloj Europi koja je već gotovo mjesec dana u karanteni, a neke države spremaju se započeti s postupnim ublažavanjem mjera kako se pojavljuju naznake da je širenje bolesti obuzdano.

Izazov je golem: treba ponovno postupno pokrenuti gospodarske aktivnosti, obuzdati nestrpljivost građana zatvorenih u njihovim domovima, čak rizike od socijalne eksplozije, te istodobno spriječiti moguće ponovno širenje virusa i zaštititi zdravstvene sustave od preopterećenja.

Nećemo tako skoro moći živjeti kako smo živjeli prije. Distanca i zaštitne mjere ostat će pravilo i mjerilo našeg svakodnevnog života, upozorio je Armin Laschet, predsjednik vlade Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Osnovne i srednje škole u Njemačkoj otvorit će se tako postupno tek od 4. svibnja.

Mjere socijalne distance u javnim prostorima i dalje ostaju na snazi, a nošenje maski “snažno se preporučuje”.

Susjedna Austrija dopustila je u utorak oprezno otvaranje malih trgovina i javnih parkova, pozivajući ipak građane da ograniče kretanje te zadržavši stroge naputke o nošenju maski i poštivanju distance.

Pogledajte video koji objašnjava zašto bismo svi trebali nositi zaštitne maske

Norveška je u ponedjeljak počela otvarati jaslice, prvi korak u sporom i postupnom ukidanju ograničenja uvedenih sredinom ožujka.

Neki roditelji ipak su zabrinuti i, kao u Danskoj koja je neke škole otvorila u srijedu, na Facebooku su pokrenuli kampanju “Moje dijete ne treba biti pokusni kunić za covid-19“.

Pohađanje jaslica bezopasno je, uvjerava vlada. Zabrana boravka u vikendicama također treba biti ukinuta.

Francuska, Španjolska i Italija, koje bilježe pad broja oboljelih i umrlih, nakon što su ti podaci tjednima rasli, pripremaju se također za prve mjere ublažavanja ograničenja.

Morat ćemo naučiti živjeti s virusom, upozorio je u nedjelju francuski premijer Edouard Philippe.

Francuska vlada, kritizirana zbog kašnjenja u uvođenju šireg testiranja i obveznog nošenja maski, radi na jako postupnom ukidanju mjera od 11. svibnja, iako ponovno otvaranje škola otvara puno pitanja.

Kada je riječ o Italiji, prve mjere ublažavanja izolacije neće biti uvedene prije 3. svibnja, odlučile su vlasti. Ali poduzeća će malo-pomalo nastaviti s radom, iako djelomično i uz velike mjere opreza.

Vratili smo se!, objavio je na Instagramu poznati rimski sladoledar Giolitti, koji od utorka ponovno dostavlja svoje proizvode.

U Španjolskoj šef Centra za koordinaciju u izvanrednim zdravstvenim situacijama Fernando Simon objavio je u nedjelju da je prvi put od 22. ožujka broj umrlih od covida-19 u jednom danu pao ispod 500, na 410.

Improvizirana mrtvačnica u klizalištu u Madridu, simbol pošasti koja je glavni grad zavila u crno, zatvorit će se u srijedu, a od 27. travnja djeca, koja su bila strogo zatvorena u kućama od 14. ožujka, moći će izići na zrak.

S druge strane, u Ujedinjenom Kraljevstvu karantena uvedena 23. ožujka produljena je u četvrtak za najmanje tri tjedna i vlada još ne planira izlaznu strategiju.

U Japanu, koji nakon Kine i Indije sada ima najveći broj zaraženih u Aziji, liječnici zvone na uzbunu budući da je broj zaraženih ovaj vikend premašio 10.000, unatoč uvođenju izvanrednog stanja.

Po mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pandemija je daleko od obuzdane na planetarnoj razini, posebice imajući u vidu brojke koje su “konstantne ili rastu” u Ujedinjenom Kraljevstvu i na istoku Europe.

U Sjedinjenim Državama, gdje predsjednik Donald Trump, koji zagovara brzo ponovno pokretanje gospodarstva, odmjerava snage s nekoliko demokratskih guvernera, guverner države New York, epicentra epidemije u zemlji, rekao je u nedjelju da je pandemija prvi put krenula “silaznom putanjom”.

Nastavak tog pada ovisit će o onome što budemo radili, istaknuo je Andrew Cuomo, koji je produljio mjere izolacije do 15. svibnja.

Premda su se u državi New York pojavile neke naznake poboljšanja, općenita bilanca u SAD-u nastavlja brzo rasti.

Prag od 40.000 umrlih prijeđen je u nedjelju, po podacima Sveučilišta Johns Hopkins.

U Izraelu, vlada je odobrila ublažavanje nekih restrikcija od nedjelje, u sklopu “odgovornog i postupnog plana”.

U Kini, srednje škole u pokrajini Hubei, odakle je krenula epidemija novog koronavirusa, točnije iz grada Wuhana, otvorit će se 6. svibnja. Bolest je ondje očito obuzdana nakon potpune karantene koja je trajala više od dva mjeseca, i aktivnosti su zadnjih dana postupno nastavljene, što komunistički režim slavi kao svoju “pobjedu”.

U Australiji, vlasti su otvorile tri plaže, pa su se kupači i surferi ponovno mogli baciti u more.

Nakon Uskrsa i Pesaha, muslimanski svijet priprema se za nezapamćeno sumoran ramazan. Bliski istok je u općoj karanteni, od Saudijske Arabije sve do Maroka, preko Egipta, Libanona i Sirije.

Boli nas srce, rekao je mujezin Velike džamije u Meki, svetom gradu islama, koji je pust.

Na gospodarskom planu cijena američke nafte pala je u ponedjeljak na azijskim tržištima ispod 15 dolara po barelu, najniže u više od dva desetljeća, zbog vrtoglavog pada potražnje i velikih američkih zaliha nafte koje su gotovo popunjene.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.