Nedostatak samopouzdanja uništava vezu

Volimo nekog i taj netko voli nas, ali ipak se stalno preispitujemo je li sve u redu, sumnjamo da li smo mu dovoljni, i imamo osjećaj da samo ljubav nije dovoljna u cijeloj priči.

U principu i nije – važno je povjerenje, tolerancija, to da s tim nekim dijelimo iste poglede na svijet, vrijednosti, a ništa manje važno od svega ovog nije ni to da se moramo osjećati u svojoj koži. Da budemo svjesni svojih vrijednosti, ne da ih precijenjujemo, ali nikako ni da ih podcijenjujemo. Jer kako to činimo, sigurno se neće dobro odraziti na naš odnos s partnerom, pišu Nezavisne novine.

Zašto imamo manjak samopouzdanja?

Ovo je zapravo kompleksna tema, i zahtjeva više prostora od jednog odlomka. Nerijetko se radi o “nedostacima” po pitanju tjelesnog izgleda, čak i onda kada oni nisu objektivni, već se možda odnose samo na razdoblje djetinjstva – kada smo imali višak kilograma, problem s bubuljicama i sl. I koliko god nam drugi govorili da to nije objektivno tako, mi smo ostali “zaglavljeni” u tom razdoblju kad sve te nesavršenosti jesu bile realne.

S druge strane možemo mati problem sa samopouzdanjem ako nismo uspješni, a netko pored nas je, kada nam stvari ne idu onako kako smo zamislili.. U svakom od ovih slučaja ono što je najvažnije jeste ne ignorirati problem, već glasno ga artikulirati i pronaći način da ne zavisimo od tuđeg mišljenja, jer sve ove nesigurnosti uglavnom su posljedica naše bojazni kako ćemo mi, ili naše ponašanje drugima izgledati, hoće li to u njihovim očima biti dovoljno dobro.

Znakovi nedostatka samopouzdanja

Ovo su signali na koje bi svakako trebali reagirati, kako manjak samopouzdanja na kraju ne bi loše uticao ne samo na vaš odnos s partnerom, što je prva tema u ovom tekstu, već i na druga životna polja.

Potreba za privlačenjem pažnje

Ovo je sasvim logična posljedica, koja može biti itekako iritantna vašem partneru i drugima, jer se uglavnom radi o prenaglašenom ponašanju. Uglavnom se trudite biti glasni, nekad ste prenapadni, jer imate utisak da će vas drugi samo tako primijetiti.

Pesimističan stav

Pesimizam može biti jako neugodan kada je konstantan, a osobe koje ne vjeruju u sebe sve vide bezizlaznim i uzaludnim.

Jasno je onda koliko to ima loš utjecaj na ljubavnu vezu, jer nitko od nas ne želi pored sebe nekog tko će uvijek vidjeti samo lošu stranu medalje, i kome će čaša uvijek biti do pola prazna.

Nedostatka volje i inicijative

Oni koji ne vjeruju u sebe, nisu kadri ništa ni poduzeti, bilo po pitanju sebe samih, ili odnosa s partnerom. I to je opet povezano s njihovim pesimističnim stavom, oni ne vide poantu, a manjak samopouzdanja ih čini nedovoljno kadrima da pokušaju da se za nešto izbore. Svaki odnos u kom se neko ovako ponaša je prije ili kasnije osuđen na propast.

Lijenost

Lijenost proizlazi iz prethodne stavke – ona je samo inertni odgovor na odsustvo volje za bilo kakvim napretkom.

Prilagođavanje partneru

I što na kraju možemo zaključiti, kako se u vezi ponaša netko kome manjka vjere u sebe, tko se uvijek plaši neuspjeha i radije bira ništa ne činiti? Takva osoba se u vezi uvijek prilagođava ovoj drugoj – partnerovi izbori postaju i njeni, od onih najbanalnijih sitnica pa do životno važnih odluka. I možda pomislite da je to dobar razlog zbog kog bi nas netko želio pored sebe, ali je zapravo suprotno – prije ili kasnije svi mi shvatimo da ne želimo nekog tko ni najmanje ne vjeruje u sebe, i da nema ničega privlačnog u tome da nam se netko uvijek i u svemu prilagođava.

Bilo da sebe smatramo za nekog sa samopouzdanjem, ili bez njega, svakako je dobro pročitati ove redove, ali i primjeniti nešto iz njih. Mi želimo da vam samopouzdanja nikad ne manjka, i da ne zaboravite da morate voljeti sebe da bi vas netko drugi volio.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.