Nedostatak kvalitetna sna bitno utječe na naše zdravlje

Koliko često sanjate? Ako je vaš odgovor na ovo pitanje “ne sanjam baš” – niste jedini, jer prema najnovijoj studiji 32 posto ljudi tvrdi da mjesečno sanjaju tek jednom.

Činjenica da ne sanjate govori o kvaliteti vašega sna, a nedostatak snova može biti opasan. Prema doktoru Rubinu Naimanu sa sveučilišta u Arizoni, Amerikanci sanjaju manje nego ikad prije.

Snovi su važni jer su bitan dio psihičkoga zdravlja, ističe Naiman za Men’s Health. Snovi su najčešće proizvod spavanja u REM fazi, u ciklusu spavanja u kojem je mozak najaktivniji i tada najvjerojatnije nastaje najviše snova.

Ako nemate snova, tvrdi Neiman, to znači da tijekom spavanja niste dovoljno vremena u REM fazi, a to znači da vam je san nekvalitetan. Zašto se ovo događa? Neiman tvrdi da su pritisci suvremenoga doba i društva, stres na poslu, alkohol, lijekovi i sveprisutnost elektronskih uređaja uništili naše spavanje i snove.

Neiman kaže kako nedostatak REM faze povećava rizik od depresije, poteškoće s pamćenjem, pretilost i niz drugih problema. Njegove tvrdnje da Amerikanci ne spavaju i ne sanjaju dovoljno imaju svoje uporište i u podacima i rezultatima istraživanja koja su pokazala da Amerikanci spavaju manje od preporučenih sedam sati i da su posljedice toga slabljenje imuniteta i višak kilograma.

Patrick Fuller, neurolog koji se specijalizirao za istraživanje spavanja izjavio je za Men’s Health kako su neka od istraživanja vezana za REM fazu spavanja neuvjerljiva.

“Sumnjam u bilo kakve specifične tvrdnje o REM spavanju, jer njegova funkcija nam je još zagonetna. Imamo određene podatke koji potvrđuju da je REM faza važna za pamćenje, a s druge strane istraživanja su pokazala da i osobe koje ne ulaze u REM fazu sna nemaju problema s pamćenjem”, kaže Fuller.

Stručnjaci za san još nisu uskladili svoja mišljenja o REM fazi sna, ali nema dvojbe da je dobar i kvalitetan san važan za zdravlje.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.