Nedostaje krvi u SKB Mostar: Apelira se na građane da daruju krv

Zavod za transfuzijsku medicinu SKB Mostar uputio je apel građanima da dobrovoljnu daruju krv jer u ovoj ustanovi nedostaje svih krvnih grupa sa Rh negativnim faktorom.

Krv možete darovati u Zavodu za transfuzijsku medicinu SKB Mostar od ponedjeljka do petka, od 7:30 do 14:30 sati.

ŠTO BISMO SVI TREBALI ZNATI O DAVANJU KRVI

Kako se sve može dati krv?

Najčešći način davanja krvi jest “klasično” davanje. Također se mogu uzimati pojedini sastojci krvi, što zovemo davanje na aparatu – staničnom separatoru.

Koliko traje davanje krvi?
Nakon liječničkog pregleda i određivanja hemoglobina u krvi, klasično davanje krvi traje desetak minuta.
Nakon toga je predviđeno vrijeme za odmor uz druženje s drugim davateljima te osvježenje uz lagani obrok i bezalkoholno piće.

Treba li jesti prije davanja krvi?
Nije poželjno biti natašte. Preporuča se lagani obrok nekoliko sati prije davanja krvi. Zbog bolesnika koji će primiti darovanu krv, NE preporuča se jesti izrazito masnu hranu ili piti alkohol 8 sati prije davanja krvi.

O davatelju krvi
Ozljede i bolesti ugrožavaju ljudski život. Krv je često nezamjenjivi lijek. Jedini izvor krvi je čovjek – davatelj krvi. Stoga pokažite plemenitost, budite davatelj krvi, i otkrijte najbolji dio sebe!

Tko je dobrovoljni davatelj krvi?
Dobrovoljni, neplaćeni davatelj krvi je osoba koja daje krv, plazmu ili druge sastojke krvi dragovoljno i zato nije plaćen niti u novčanom niti u nekom drugom obliku koji bi mogao biti zamjena za novac. Osnovna načela davanja krvi su: dobrovoljnost, anonimnost, solidarnost i besplatnost.

U svrhu osiguravanja kvalitetne i sigurne krvi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), čiji je član i Crveni križ BiH usvojile su dokument kojim se obvezuju da će se osiguranje krvi i krvnih pripravaka temeljiti na dobrovoljnom i neplaćenom davalaštvu.

Kako se postaje dobrovoljni davatelj krvi?
Jednostavno – najprije morate donijeti odluku da želite davati krv i tako spašavati živote ljudi. Javite se u svoje društvo Crvenog križa. Davanje krvi je povlastica zdravih ljudi jer samo zdrava osoba može biti davatelj krvi.

Koliko često i tko može dati krv?
Krv mogu dati zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti.
Muškarci mogu dati krv svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca.

Koji su razlozi privremenog odbijanja davatelja?

Razlozi privremenog odbijanja davatelja:
• nizak hemoglobin,
• visoki ili niski krvni tlak,
• žene za vrijeme menstruacije, trudnoće ili dojenja,
• lakše akutne bolesti (hunjavica, prehlada),
• tetovaža i piercing,
• alkoholizirano stanje,
• uzimanje antibiotika,
• cijepljene osobe,
• nakon primanja transfuzije,
• nakon operativnih zahvata i sl.
Ovo su samo neki od razloga privremenog odbijanja. Konačnu odluku donosi liječnik prilikom pregleda i razgovora s davateljem prije samog čina davanja krvi.

Ako ne možete dati krv – NE OČAJAVAJTE! Pomoći možete i kao animator davalaštva krvi u svojoj sredini.

Može li čovjek davanjem krvi dobiti AIDS?
NE – to nije moguće! Davanjem krvi ne može se dobiti niti AIDS niti bilo koja druga bolest. Pribor koji se koristi prigodom uzimanja krvi je zapakiran, sterilan i za jednokratnu uporabu.

Može li davanje krvi biti štetno za ljudsko zdravlje?
NE – zdrav organizam ima uvijek dovoljne količine krvi (oko 5 litara). Dobrovoljnim davanjem krvi ujedno kontroliramo naše zdravlje. Prilikom svakog davanja krvi, davatelj prolazi liječnički pregled, kontrolira nivo željeza u krvi, a njegova krv se testira na AIDS, hepatitis i sifilis.

Određuje se i pripadnost krvnoj grupi (A, B, AB, O; svaka može biti Rh + ili Rh -).

(www.jabuka.tv)

8 komentara

  • Opet je sirotinja na potezu. Daj te krv besplatno jer tatini sinovi kad stradaju moraju imat krv a vi i onako morate dovest ekipu da da krv kad vam zatreba. Bravo to se zove pravda.

  • Čuj apeliraju, čuj ti to kako apeliraju sada da je nestala krv. Da Vam pojasnim kako to funkcionira ukucajte “trombociti(proizvodnja)” “Krvna plazma” i dosta tih stvari koje imaju veze s krvi, oni prodaju našu doniranu krv da bi se obogatili. Jer znam koliko stoji cijena male ampule krvne plazme, kada je trebala XY osobi, bila joj je cijena 120km a sada je mislim 100-105km. Znači levate vas, a raspitajte se da li oni, kojima je potrebna krv trebaju tu krv “vratiti” u krvnu banku. Jer princip je sljedeći, mi tu krv doniramo a ta krv nikada ne ode do potrebitih, jer njihova rodbina treba tu krv vratiti. Žalostan je KBC Mostar, ne dozvolite da vas prave ovcama, ne budite Gregor! Ja sam bio dobrovoljni darivatelj, dok nisam otkrio ove stvari. A nije sam KBC Mostar, u Splitu su se također dešavale ovakve stvari “Nestalo 200 doza krvi” ne bi da hodaju, pa nestalo… Ali eto, vi prosudite hoćete li im dati krv u nadi da ste nekome pomogli, u stvari jeste, pomogli ste nekome da se obogati.

  • Potrebno je donirati krv za dobrobit drugih osoba kojima je potrebna krv cinite dobra djela i pomozite bolesnim i nemocnim..
    i ne osudivaj te gdje ide vasa krv bitno je da je vasa dusa cista pozzz…

  • Najpoznatija cinjenica kod nas je da osobe koje nemaju veze najvise poznaju materiju teme, evo gledam komentar ovog kvazi naciste, prodaju krv, ovo samo moze komenitrati osoba koja pojma nema o financiranju ustanova i darivanju krvi uopce. Transfuzija se financira od bolnice i najskuplja je djelatnost ,sama PVC vrecica kosta cca. 50eura, a darivanje krvi anonimno besplatno i dobrovoljno i NE dobiva se bilo kakva naknada za darivanje, niti kod nas niti ugdje u svijetu, jer kao sto sama rijec kaze dobrovoljni darivatelj krvi. Transfuzije se finaciraju po izdatome ml krvi, izdatom pacijentima sto onda nadoknadjuje ministarstvo zdravstva zajedno s SKB-om da bi se kupio materijal. Nadalje price o placanju doniranja su mit, doze se NE mogu kupiti niti se mogu prodati samo drzavne sluzbe imaju pravo raspolagati s krvi i krvnim pripravcima. Drugi put kada nastojite uvrijediti ustanovu koja lijeci pacijente imajte na umu da i vrijedate tisuce vasih sugradjana koji daruju krv da bih pomogli bolesnoj osobi ili spasili zivot.
    Svi navedeni zakoni postoje u ustavu i ako zelis biti informiran procitaj malo a nemoj lupati kao max po diviziji. I osobno bih volio da vidim kada se krv ili plazma izdaju u ampulama a ne u pvc vrecicama. Znamo da je tesko vrijeme, treba ljudima pomoci a ne zugati naokolo, jedna prometna nesreca nosi desetke doza, i neka bude takvih vise eto gdje “NESTANE” 200doza, umjesto da ne razbijate glavu stvarima koje ne poznajete i ne sirite dezinformacije dodjite i darujte krv i pitajte osoblje za svaku informaciju, siguran sam da ce vam objasniti vise nego detaljno, i ako budete imali srece kao ja, bit ce te medju 2 djelatnika slube koja daruju krv s vama skupa! Lijep pozdrav!

  • E baš,ako uspiješ u bolnici i dobiješ krv kad je nekom tvom potrebna,moraš dovesti darivatelje i nadoknaditi krv koji je tvoj bolesnik u bolnici primio.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.