Necijepljenje izazvalo epidemiju u BiH?

Cijepljenje

Pad postotka cijepljenja u BiH doveo je do pojave epidemije morbila ili malih boginja, javljaju mediji. Epidemiolozi upozoravaju da se takav trend mora zaustaviti a roditelji skeptični, strahuju za zdravlje djece.

Samo u Republici Srpskoj za posljednjih šest mjeseci prijavljeno je preko 2.000 slučajeva oboljelih od morbila ili malih boginja. Institut za javno zdravlje RS prati stanje na cijelom području koju pokriva a posebno na području 17 općina gdje je proglašena epidemija. Oboljeli dolaze iz čak 41 općine a najgore je stanje na području Bijeljine gdje ima preko tisuću oboljelih.

„Samo u siječnju 2015. godine, broj oboljelih u tjednom intervalu kretao se između 71 i 117, a u prvoj i drugom tjednu veljače registrirano 87 oboljelih”, kaže načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravlje RS Ljubica Jandrić za DW.

Upozorenje svim domovima zdravlja

”Razlog za ovakav porast broja zaraženih je, jasni su u Institutu, necijepljene ili nepotpuno cijepljenje. Čak 40 posto oboljelih nema nikakve podatke o cijepljenju”, kaže Jandrić.

“Institut je svim zdravstvenim ustanovama dostavio dopis odnosno upozorenje da su dužni da pregledaju kartone cijepljena i provjere status svih osoba od navršene jedne godine do navršenih 19 godina života. Nakon toga, s obzirom da se i dalje očekuje obolijevanje osjetljive populacije, neophodno je uz redovni program cijepljenja, provoditi dodatno cijepljenje MRP cijepivom osoba za koje se utvrdi da su necijepljene, nepotpuno cijepljene ili koje nemaju dokaza da su cijepljena MRP cijepivom”, kaže ona.

Slična je situacija i u Federaciji BiH gdje je u 2014. godini bilo preko 3.000 oboljelih od morbila. Također, radi se uglavnom o osobama koje ili nisu cijepljene ili su djelomično cijepljena. Zakonom je predviđena kazna za necijepljene od 100 do 2000 maraka koja do sada nikom nije izrečena. Ovdje dolazimo do biti problema gdje je cijepljenje posljednjih godina postala tema o kojoj se vode rasprave u javnosti “za” ili “protiv” i zbog čega kod roditelja postoji određeni strah od cijepljenja.Tako MRP cijepiva dovode u izravnu vezu sa uzročnikom autizma iako je veoma malo ili gotovo da i nema medicinskih dokaza za takve tvrdnje.

Djeca se (ne)kontroliraju dovoljno prije cijepljenja

Iskustava je mnogo kada je riječ o cijepljenju i njenim dobrim ili lošim stranama ali je generalna ocjena da je cjepivo iskorijenilo mnoge bolesti koje i danas “drži pod kontrolom”. Sa ovim se ne bi složio jedan Banjalučanin koji, kako kaže zbog osjetljivosti teme i jakih farmaceutskih lobija, ne želi otkriti identitet. Nije imao dobra iskustva kada je riječ o cijepljenju djeteta te zbog toga nije nastavio sa programom obveznog cijepljenja.

“Pedijatri daju odobrenje za cijepljenje djeteta samo na osnovi površnog pregleda djeteta i na osnovu toga ima li temperaturu ili ne – daju ili pak ne daju odobrenje. Nema nijedne druge provjere poput analize krvi ili analiza imunog sistema djeteta. Moje dijete nije imalo dobar imuni sistem u tom trenutku i nije mogao primiti te umrtvljene bakterije i dogodile su se komplikacije. To ne mora biti potencijalni problem ali to se ne zna dok se ne urade provjere – koje niko ne radi”, kaže on.

Cjepivo – najveće dostignuće nakon penicilina

Za pedijatre ovakva ocjena “ne drži vodu” s obzirom na sve dobre strane cijepljenja i zaštite u daljem razvoju djeteta. Pedijatar Branislav Lolić kaže da je epidemija morbila koja nas je zahvatila “možda i dobro došla kako bi otvorila nekima oči”, s obzirom na višegodišnji negativni trend kada je riječ o cijepljenju djece.

“Nakon 30 godina rada u ovom poslu siguran sam da je uz penicilin, cijepivo najveće dostignuće na području medicine, posebno kod nekih teških bolesti. Međutim, sada smo došli u neko drugo doba kada svako odlučuje kako hoće, iako je cijepljenje obvezno. Kada se već priča o detaljnom pregledu djeteta prije cjepljenja, to bi nevjerojatno puno koštalo a i ne postoji način da time predvidite to od čega roditelji strahuju”, kazao je Lolić.

Kao odgovor na ovo, sugovornik sa lošim iskustvima u cijepljenju djeteta, kaže da je od nekoliko doktora, domaćih i inozemnih, čuo nekoliko zanimljivih konstatacija koje potvrđuju njegove stavove.

“Ovo protiv čega se ljudi sada cijepe su bile bolesti koje su mahom uzimale živote u ranijim razdobljima, i onda kada je cjepljenje protiv toga počela to je imalo nekog smisla. Treba međutim imati u vidu, kažu, da su to bolesti koje su mahom nastajale zbog nepostojanja primarne zaštite, nepostojanja antibiotika, slabe osnovne higijene itd… Danas ti uvjeti nisu upitni i onda se postavlja pitanje opravdanosti ubacivanja mrtvih bakterija sa kojima se dijete u 99 posto slučajeva neće suočiti”, stav je sugovornika.

Vladimir Šušak iz Banja Luke redovno je vakcinirao dijete do prije nekoliko tjedana kada se nakon cjepiva protiv difterije, zdravstveno stanje njegovog djeteta iskompliciralo. Sada je u nedoumici kako dalje da postupa kada je riječ o cjepljenju.

Zašto se ne evidentiraju komplikacije izazvane cijepljenjem?

“Moje dijete je primilo DiTePer cijepivo i imalo je jaku reakciju na nju. Nekoliko sati nakon primanja cijepiva završilo je na tri dana u bolnici. Prema dijagnozi imao je febrilne kolvulzije. Redovno smo cijepili dijete ali sada strahujemo kako dalje da cijepimo dijete. Nismo protivnici cjepiva ali zaista imamo razloga za strah zato što smo svjesni da se to ne bi dogodilo da su to bile petovalentna cjepiva a ne trovalentne koje Fond odnedavno nabavlja. Po meni je također problem što nitko od doktora, od pedijatra preko specijalista u kliničkim centrima ili domovima zdravlja ne želi priznati da su se komplikacije dogodile nakon cijepljenja i ne žele to da evidentiraju. Ja zaista ne znam kakvi su to lobiji i o čemu je tu riječ”, kazao je.

Centar za cijepljenje u Banja Luci još je u prvoj polovini prošle godine ostao bez petovalentnih cijepiva koja se daju djeci do drugog mjeseca života a služe za zaštitu organizma od difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize i HIB-a.

Samo obećanja

Centri za cijepljenja su na vrijeme obavijestili fondove koji u suradnji sa Institutom za javno zdravstvo vrše nabavku cijepiva. Do danas nisu nabavljene, iako je ministar zdravlja RS Dragan Bogdanić još krajem prošle godine obećao nabavku šestovalentnih cjepiva.

“Mi smo malo tržište i mogu da nas uvjetuju. Nije do nas, mi imamo dobru namjeru da nabavimo i šestovalentna cjepiva ali nismo u interesu malih farmaceutskih kompanija. Nemate neki medicinski benefit da li ste cijepljeni sa trovalentnim ili petovalentnim ali je sigurno da ste poremetili komfor djeteta jer imate poteškoće uz aplikaciji”, rekao je.

(Bljesak.info)


2 komentara

  • ppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppp

  • Uskoro će se uvesti obavezno cijepljenje ,radi sotonskog projekta
    ugrađivanja čipa pod kožu da bi mogli potpuno ovladati nama,pogledajte tetoviranje
    prije 20tak godina tu i tamo pokoji JNA vojničić danas je to sasvim cool,preteča čipa…samo da narod zna što se sprema.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.