Neće ići tako lako: DF i SDA ne daju srpsko ministarstvo HDZ-u

Dragan Čović

Srpska ministarska pozicija u novoj Vladi Federacije, na kojoj HDZ BiH mjesecima insistira, odredit će tijek pregovora u vezi s uspostavljanjem nove izvršne vlasti u ovom entitetu, koji bi zbog pokušaja uvlačenja SNSD-a u novu vlast mogao da završi i krahom!

Računica je vrlo jednostavna, no previše je želja, a premalo mogućnosti. Drugim riječima, ukoliko bi sve tri stranke ustrajale u početnim zahtjevima, Federacija bi novu vlast mogla dobiti samo po scenariju kakvog znanstvenofantastičnog filma.Ovaj zaključak proizilazi iz trenutnih pozicija koalicijskih partnera (SDA, DF, HDZ) koji će među sobom razdijeliti 16 ministarstava u novoj federalnoj vladi.

Fale dva ministarstva

Naime, naprosto je matematički nemoguće iskombinirati novi sastav vlade temeljen na stavovima stranaka koje insistiraju na osam ministarstava (SDA), odnosno šest (HDZ) i četiri (DF).

Dva su ministarstva “manjka,” a ako tome dodamo i pouzdana saznanja portala Bljesak.info, po kojima ni SDA ni DF ni po koju cijenu neće pristati da HDZ-u ustupe šesto, “srpsko” ministarstvo, onda je potpuno jasno i izvjesno da će debeli kompromisi morati odrediti sudbinu nove vlasti u Federaciji.

Iako je stranka Dragana Čovića mjesecima unazad rezervirala srpsku ministarsku poziciju za SNSD Milorada Dodika, od toga, ako je Čoviću zaista iznimno stalo do Vlade, po svemu sudeći na kraju neće biti ništa.

Stoga će šef HDZ-a, kako sada stvari stoje, morati pristati na pet hrvatskih pozicija, a da zauzvrat dobije atraktivnija ministarstva.

Poluotvorene karte

Stranački dužnosnici za sada izlaze u javnost s poluotvorenim kartama, iako stranke već zauzimaju jasne stavove.

“Za SDA je neprihvatljivo davanje šestog, srpskog ministarstva HDZ-u. To koči cijelu priču”, poručio je Bljesku Sanjin Halimović, jedan od šest potpredsjednika ove stranke.

Jasan stav SDA je, kako navodi, da im pripadaju sve bošnjačke pozicije, HDZ-u hrvatske, a DF-u srpske i jedna za “ostale”.

“To znači 8-5-3, ili 7-5-4. Tu su dvije realne opcije za SDA, a to prihvaća i DF”, rekao je Halimović.

Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a, međutim poručuje da je već odavno jasan stav ove stranke, a to je 5 + 1 pozicija.

“To je ono što smo odavno rekli našim partnerima, i na tome ćemo ustrajati. Vidjet ćemo koji su argumenti partnera, ali ovo je naš čvrsti princip”, rekao je Lovrinović, dodajući kako je HDZ najviše zainteresiran za financije, energetiku, poljoprivredu i pitanja branitelja.

Čovićev talac i Izetbegovićeva popustljivost

No, tvrdi Lovrinović, HDZ neće biti kočničar procesa uspostave vlasti, iako će čvrsto braniti vlastite pozicije.

“S obzirom da je naš Izborni zakon kamen smutnje, on stvara i probleme ove vrste, u smislu legitimnosti i predstavljanja jednog naroda”, zaključuje zamjenik predsjednika HDZ-a.

Prema mišljenju Emira Suljagića, člana Predsjedništva DF, proces uspostave vlasti do sada je bio “talac politike Dragana Čovića i popustljivosti Bakira Izetbegovića prema njemu”.

“Sve što će se dalje događati je pitanje iste stvari. Nije do nas. Nekim od sudionika u ovom procesu bih poručio da spuste loptu na zemlju i da nas ne gledaju s visoka, jer nismo mi Zlatko Lagumdžija”, naglašava Suljagić, koji je za Bljesak.info potvrdio da će DF insistirati na energetici i zdravstvu, odnosno na ukupno četiri ministarstva.

Iz svega proizilazi da proces uspostave izvršne vlasti u FBiH ulazi u pomalo apsurdnu situaciju. Iako, naime, SNSD bilježi minorne izborne rezultate u Federaciji, ispostavlja se da će stranka Milorada Dodika u cijelom procesu biti utjecajna moneta za potkusurivanje (nešto kao švicarski franak). Što će, na kraju, uraditi Čović? To je pitanje svih pitanja…

Tko su kandidati SDA

Iako Halimović nije želio govoriti o kandidatima ove stranke za ministarske pozicije, prema našim pouzdanim saznanjima s terena, gotovo je izvjesno da će članovi nove Vlade, između ostalih, biti Šemdusin Dedić i Nevad Ikanović, kandidati iz Usko-sanske, odnosno Tuzlanske županije.

Još dva imena su gotovo izvjesna. Naime, šef SDA već je rezervirao dvije pozicije za svoje dugogodišnje odane suradnike, jednu za Aljošu Čamparu (brat državnog tužitelja Dubravka Čampare), a drugu za Edina Ramića, koji bi trebao preuzeti Ministarstvo za izbjeglice. No, kako saznajemo, zbog njegove kandidature nastala je prava pometnja u stranci, budući da ga Podrinjci (Ramić je rodom iz Osmaka) ne smatraju dovoljno “svojim”.

Svi žele energiju!

Prema sadašnjim stavovima, SDA traži osam, HDZ šest, a DF četiri pozicije. Odsudna borba vodit će se za nekoliko ministarstva, prvenstveno za Ministarstvo energije, na koje pikiraju sve tri stranke.

Ništa manje atraktivno nije ni zdravstvo (želja i HDZ-a i DF), promet i komunikacije (SDA i HDZ), ili, pak, boračka pitanja (SDA i HDZ).

(Bljesak.info)


6 komentara

  • Ja smatram da će HDZ-a,popustiti naravno uz neka privatna obećanja Sarajeva i SDA,DF-e,Čoviću i njegovim stranačkim poslušnicima.Po meni je to konačni scenariji,kako bošnjaci odluče naši će popustiti.HDZ-ca mora uzeti resor ministra Branitelja u Vladi Federacije. Da te vidimo Čoviću i tvoju dosljednost obećanja pred izbore braniteljima HVO-e.

    • SDA I DF daju HDZ-u svih 5 hrvatskih ministarstava dok mu usporavaju 6. srpsko mjesto . Uostalom DF je na početku izjavila da neće pretendirati na bošnjačka ni hrvatska mjesta u Vladi nego samo ostala. Po meni je normalno da Čović prepusti 6. srpsko mjesto DF ali zato ne smije se odreći ministarstva branitelja.

  • Partizana puna županija,a oni imaju jaku poveznicu sa četnicima i udbašima.Da te vidimo Dragane ti reče minimum 5 hrv.pozicija jedna pozicija koja pripada srbima i obvezno min.Branitelja da će preuzeti HDZ-a. Da vidimo oćete li se popišmaniti ko svaki puta do sada i popustiti Turskom Zulumu iz Sarajeva.Nakon svih ovih godina tlačenja hrvata u Federaciji mislim da je konačno došlo vrijeme da se kaže Bakiru dosta.Komšić je sporedna uloga i obična dvorska luda.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.