Neće biti većih promjena u prelasku granice nakon 1. srpnja

Građani Bosne i Hercegovine neće osjetiti neke velike promjene nakon 1. srpnja kada je u pitanju prelazak granice s Republikom Hrvatskom”, kazao je danas na konferenciji za novinare zamjenik direktora Granične policije BiH (GPBiH) Enes Gačanin.

Gačanin je istaknuo da želi poslati relaksirajuću poruku svim dobronamjernim građanima te podsjetio da se pojačane kontrole na granicama provode već dvije do tri godine.

”Građani se ne trebaju opterećivati prelaskom granice. Sve što je potrebno je malo više discipline s njihove strane i sve će proticati u najboljem redu”, kazao je.

Današnja konferencija za medije čelnika GPBiH organizirana je da bi javnosti bili predstavljeni rezultati projekta Europske unije “EU podrška provedbi zakona”, a koji se provodi u partnerstvu s GPBiH.

U okviru projekta izrađena je nova Strategija i Akcijski plan GPBiH, a koji će biti na snazi najmanje narednih šest godina. Također, obučeno je 160 pripadnika GPBiH koji će do rujna 2013. obučiti još 1.600 policajaca iz oblasti postojećih i budućih schengenskih praksi.

Gačanin je istaknuo i odličnu suradnju s graničnom policijom Republike Hrvatske te je naveo da će biti nastavljena dobra praksa organiziranja mješovitih timova koji su se pokazali uspješni u rješavanju pokušaja krijumčarenja ili drugih nezakonitih radnji.
”Također, dogovorili smo i formiranje zajedničkog centra čije će sjedište biti na prijelazu Bijača”, dodao je Gačanin.

Suradnja s MUP-om Republike Hrvatske, podsjetio je, regulirana je nizom sporazuma i ugovora o suradnji. Ti dokumenti su, istakao je, naišli na odličnu primjenu u praksi.

Također, Gačanin je istaknuo da nakon 1. srpnja GPBiH očekuje povećanje broja pokušaja ilegalnih prelazaka granica te krijumčarenja roba i ljudi. Razlog je u činjenici što će ulaskom Republike Hrvatske u EU, BiH biti na korak do teritorije EU.
Međutim, GPBiH je poduzela sve mjere da na uspješan način spriječi sve nezakonite prelaske, a što je u interesu i Republici Hrvatskoj i BiH.

Voditelj projekta Karl Lesjak istaknuo je da efikasan sustav GPBiH znači bolju sigurnost za BiH, ali i regiju i EU.
”GPBiH je u prošlosti pokazao i dokazao da je izvrsna i profesionalna agencija,a mnogo toga je postignuto kroz prethodne projekte”, istaknuo je Lesjak.

Dugoročni ekspert IPA-e 2010 Branko Celar, koji je također sudjelovao u realizaciji projekta dodao je da će u narednih nekoliko mjeseci, odnosno, tijekom rujna i listopada, biti obučeno i 30 glavnih rukovoditelja GPBiH za implementaciju nove strategije i akcijskog plana, koji na snagu stupaju 1. siječnja 2014.

”Svrha nove strategije GPBiH je definiranje smjernica i aktivnosti u dolazećem razdoblju radi postizanja standarda kojima će GPBiH ispuniti uvjete za preuzimanje obaveza koje proizilaze iz aplikacije za članstvo i dobivanja statusa kandidata”, zaključio je Celar. (Fena)

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.