Neće biti poskupljenja cigareta

Cigarete neće poskupjeti od 1. siječnja 2022. godine. Ovu informaciju je potvrdio Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje.

Naime, u odluci Upravnog odbora UNO navedeno je da su porezni obveznici dužni do 30. studnog ove godine dostaviti kalkulaciju maloprodajne cijene, formirane shodno ovoj odluc

U ovom trenutku nismo zaprimili obavijest o značajnijim promjenama koje bi stupile na snagu 1. siječnja 2022. godine. Ako netko, naprimjer, 15. prosinca dostavi nove cijene, one će vrijediti od 15. siječnja, rekao je Ratko Kovačević za Avaz.

Specifična trošarina ostala je ista

Podsjećamo, Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UIO) BiH usvojio je početkom studenog odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje za 2022. godinu.

Prema usvojenoj odluci, od 1. siječnja 2022. minimalna trošarina iznosit će 166,50 KM za 1.000 komada cigareta, odnosno 3,33 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

Novom odlukom specifična trošarina ostala je ista, 1,65 KM za pakiranje cigareta od 20 komada, dok se minimalna povećava s 3,25 na 3,33 KM za isto pakiranje.

Kako je tada pojasnio Kovačević, povećanjem trošarine za osam feninga nema osnove za poskupljenje cigareta.

Minimalna trošarina se izračunava na bazi najprodavanije kategorije cigareta u proteklih godinu. Naprimjer, ukoliko kutija cigareta košta 5,70 KM, ta cijena se množi s 42 posto. To je 2,39 i na to se doda specifična trošarina. Dakle, na kutiju cigareta koja košta 5,70 plaća se 4,05 KM trošarine, što je više od 3,33, koliko od 1. siječnja mora biti minimalna trošarina. Dakle, nema osnove da poskupi, pojašnjava Kovačević.

Trenutno na bh. tržištu najjeftinija kutija cigareta košta 5 KM. Ovom računicom trošarina iznosi 3,75 KM po kutiji, što je za 42 feninga više od minimalne trošarine.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.