Ne smiruje se stanje s desecima tisuća migranata koji pokušavaju ući u Grčku – Jabuka.tv

Ne smiruje se stanje s desecima tisuća migranata koji pokušavaju ući u Grčku

Europska unija je migrantima na turskoj granici jasno dala do znanja da prestanu pokušavati prijeći u Grčku, ali razmišlja o mogućnosti za dodatnu pomoć Ankari, dok napetosti i sukobi između grčke interventne policije i izbjeglica ulaze u drugi tjedan.

Deseci tisuća migranata nastoje ući u Grčku kao članicu EU-a, nakon što je Turska 28. veljače rekla da ih neće više pokušavati zadržati na svojem teritoriju, kako je to bilo dogovoreno 2016. s EU-om, u zamjenu za milijarde eura pomoći.

Grčke i turske sigurnosne snage ponovno su upotrijebile suzavac u petak, rekli su svjedoci, ispustivši oblake dima iznad graničnog prijelaza Kastanies-Pazarkule.

Neki migranti ispirali su vodom oči koje su ih pekle, a drugi su trčali preko polja pokušavajući naći prolaz u dobro čuvanoj granici.

Sinoć se na granici čula i rafalna pucnjava.

Sukobi su se nastavili i jutros.

Vijest o navodnoj otvorenosti (grčko-turske granice) je lažna i ljudi se ne bi trebali ondje kretati, rekao je vodeći diplomat EU-a Joseph Borell novinarima za vrijeme sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Zagrebu.

Europska unija trebala bi ponuditi više od šest milijardi eura obećanih 2016. da pomogne izbjeglicama, no Turska ih mora prvo prestati koristiti kao “ulog u pregovorima”, rekao je.

Turska, koja je primila blizu četiri milijuna sirijskih ratnih izbjeglica, kaže da Europska unija nije ispunila ranije dana obećanja.

Osim toga, želi više europske pomoći u Siriji, gdje se njezine snage sukobljavaju sa sirijskim vladinim snagama koje podržava Rusija.

Kao znak tvrđeg stava EU-a nakon migrantske krize 2015. kad je iz Turske u Europu ušlo više od milijun migranata, ministri u Zagrebu rekli su da su spremni poduzeti “sve potrebne mjere” da zaustave ilegalni ulazak u Grčku, no nisu dalje objašnjavali.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova tu je izjavu kritiziralo kazavši kako to pokazuje da europske zemlje koriste migrante kao političko sredstvo i da su dopustili kršenje međunarodnih zakona. Ministarstvo je dodalo da potpora EU-a Grčkoj pokazuje kako blok dopušta da se njegove vlastite vrijednosti i zakoni ne poštuju.

(Hina)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.