Navijači prosvjeduju, nekoliko klubova napušta Superligu?

Superliga bi uskoro mogla pretrpjeti prvi težak udarac iz vlastitih redova i to puno prije nego što je zaživjela.

Kako piše BBC, Chelsea je odlučio izaći iz zatvorenog, elitnog natjecanja koji je izazvao pravi nogometni rat i velike podjele.

Navijači Chelseaja okupirali su u utorak Stamford Bridge tražeći od Romana Abramoviča izlazak iz Superlige te se žestokim prosvjedima izjasnili protiv svega što ona predstavlja.

The Sun je, pak, prvi javio kako se sprema povlačenje i drugog engleskog nogometnog giganta i vjerojatnog prvaka, Manchester Cityja. Bio bi to težak udarac za novo natjecanje u kojem je trebalo biti ukupno šest engleskih klubova koji su ovoga vikenda potpisali pristanak za osnivanje lige. U engleskom ‘talonu’ još su Manchester United, Arsenal, Liverpool i Tottenham.

Prema saznanjima dijela engleskih medija, isto će napraviti i Manchester United, a dio španjolskih medija piše da je istu odluku donio i Atletico Madrid, ali i da Barcelona neće nastupati u natjecanju ne budu li članovi skupštine jednoglasni u odluci o njezinom nastupu u tom natjecanju.

Barcelona neće ući u Superligu bez odobravanja svih njezinih članova. Oni odlučuju, to je njihov klub, izjavio je predsjednik tog katalonskog kluba Joan Laporta.

S obzirom kako su svi navijači, pa i Barcelonini, burno prosvjedovali protiv tog natjecanja, sve je izglednije kako taj klub neće biti dio Superlige.

I dok iz Engleske stižu ohrabrujuće najave za UEFA-u, u Španjolskoj se dogodila prva mala pobjeda ”pobunjenika”, prenosi Sportske novosti.

Trgovački sud u Madridu u utorak je zabranio FIFA-i i UEFA-i poduzimanje bilo kakvih mjera protiv pokretanja Superlige. Odluka madridskog suda predstavlja prvu pravnu pobjedu “pobunjenika” koji su pokretanjem Superlige otvorili sukob u europskom nogometu.

U presudi stoji da FIFA, UEFA i svi pridruženi nogometni savezi ne smiju usvojiti “bilo kakvu mjeru koja zabranjuje, ograničava ili na bilo koji način uvjetuje” stvaranje Superlige.

Projektom Superlige rukovodi predsjednik Real Madrida Florentino Perez, a tvrtka koja je osnovana ima sjedište u Madridu. Tvrtka se obratila španjolskom sudu zatraživši sudsku zabranu kako bi spriječila nogometne regulatore da poduzmu bilo kakvu akciju protiv svoje nove lige.

Međutim, nije jasno koje ovlasti madridski sud, koji sudi u korporativnim sporovima, ima nad švicarskim nogometnim tijelima.

Dvanaest bogatih europskih klubova postiglo je u kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog nogometnog natjecanja Superlige u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova.

U tom novom natjecanju sudjelovali bi Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

Ovaj potez bogatih klubova izazvao je brojne negativne reakcije, prije svega FIFA-e i UEFA-e, nacionalnih saveza, državnika, kao i brojnih nogometaša.

UEFA ujedinjena u osudi Superlige

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.