Natprosječni: Neposlušni su i “naporni”? Možda su nadareni

Je li vaše dijete radoznalo, želi znati kako stvari rade, voli izazovne zadatke i mozgalice? Bolje se koncentrira na zadatke u odnosu na vršnjake? Postoji šansa da spada u nadarenu djecu koje je u populaciji oko 3 posto.

“Kao darovite, odgojitelji i učitelji izdvajaju onu djecu koja mnoge stvari rade ranije, brže, uspješnije i drugačije od druge djece te u tome imaju visoka postignuća. Darovitost se definira kao sklop natprosječnih intelektualnih sposobnosti, karakteristika osobnosti, visokog stupnja kreativnosti i motivacije “, pojašnjava prof. psihologije Ksenija R. Benaković, piše 24sata.hr.

Kako znati da je dijete nadareno?

No ne određuje samo jedan faktor potencijalno darovito dijete. Mnogi roditelji misle da je dijete nadareno ako s četiri godine zna nabrojati sve države ili čitati.

Mnoštvo faktora određuje darovitost, a ne samo jedna ili dvije stvari. Prvo treba naglasiti da postoji razlika između bistrog i darovitog djeteta. Bistro je ono koje puno zna jer može primati puno informacija, ali one dolaze na inicijativu roditelja. Darovito je pak ono koje samo želi puno znati i ta motivacija i želja za znanjem polaze od njega.

Takva djeca znaju biti ‘naporna’ jer imaju 100 pitanja, pamte sve odgovore i na temelju njih postavljaju nova pitanja. Darovito dijete može biti okarakterizirano kao neposlušno jer ima svoje stavove – pojašnjava direktorica Brainy centra Zvjezdana Jaić, odgojiteljica i edukator za rad s darovitom djecom.

Sami sebi proturječe

Kod darovite djece dolazi često do kontradiktorne situacije jer znaju biti intelektualno nadmoćni, a emocionalno ispod svoje dobi. Jaić ističe i kako su darovita djeca zapravo s posebnim potrebama i treba im pružiti svu moguću potporu i ne dopustiti da se izgube u masi.

Kad se takva djeca zainteresiraju za neko područje, postaju eksperti, no često su povučeni i orijentirani samo na sebe i temu koja ih zaokuplja. Teže su odgojivi jer stalno dovode u pitanje autoritet, ne vole raditi rutinske stvari (pospremati, čistiti, oblačiti se…).

No zanos, iskričavost i pozitivna energija koju šire oko sebe kad im se ponude zanimljive i izazovne aktivnosti je očaravajuća. No ako im se ne pruži adekvatna podrška u školi mogu razviti probleme u ponašanju ili emocionalne te ne uspiju ostvariti potencijale – kaže Benaković.

Karakteristike darovite djece

Posebne crte darovitosti vidljive su od rane dobi: imaju puno energije, vrlo su radoznali, zanima ih kako stvari funkcioniraju, rano nauče čitati i računati, vrlo su maštoviti, zapažaju detalje, ispravljaju odrasle u nedosljednostima, vrlo ustrajni u svladavanju onog što ih zanima.

Često su perfekcionisti, teško podnose poraz, osjetljivi, osjećajni i rade stvari po svom. Teško se snalaze s vršnjacima jer imaju drugačije interese.

Grupe za nadarene

Kids playing with wooden toy train | Autor: Family Veldmanfoto: Family Veldman
U zagrebačkom vrtiću Mali Princ već se 10 godina provodi program za potencijalno darovitu djecu “Iskrice”. Potencijalno nadareni školarci i njihovi roditelji savjet i potporu mogu potražiti u Udruzi “Vjetar u leđa” osnovanoj 2012. Trenutno je u program uključeno oko 120 djece u 15 grupa na području Zagreba.

Složenije i apstraktno

Program rada s nadarenom djecom uključuje identificiranje potencijalno darovitog djeteta, utvrđivanje mogućnosti, potreba i interesa, uvažavanje specifičnih interesa i produbljivanje istih, omogućavanje da dijete uči što ga zanima, na način koji mu odgovara te dovoljno vremena. Treba im organizirati složenije aktivnosti naročito u pogledu apstraktnog mišljenja.

(www.jabuka.tv) 


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.