Nastavnici se žale na štele prilikom zapošljavanja

Na osnovu značajnog broja žalbi građana podnesenih ovoj instituciji, a koje se odnose na pitanje popune upražnjenih radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama, Ombudsmeni BiH pozivaju sve nadležne institucije da proces radnog angažiranja u školama bude otvoren i transparentan.

Ombudsmeni ukazuju da je riječ o dvije vrste žalbi, one koje ukazuju da se vrši zapošljavanje bez raspisivanja konkursa, i druge da je izbor u procesu provođenja konkursa netransparentan, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

U proteklom razdoblju Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH zaprimila je značajan broj žalbi, koje se odnose na pravilnike i druge akte po osnovu kojih se vrši bodovanje osoba koje apliciraju za mjesta učitelja i nastavnika, iz čijeg sadržaja je evidentno da njihovi podnositelji smatraju kako su dovođeni u nejednak i diskriminirajući položaj. Navedene žalbe se trenutno razmatraju i u njima će biti poduzete mjere koje spadaju u ovlaštenja Ombudsmena BiH.

Ombudsmeni još jednom ističu važnost otvorenog i transparentnog prijema u svaki radni odnos, pa tako i svih profesija u oblasti obrazovanja.

Isto tako, ovaj proces naglašava obavezu i odgovornu zadaću koje imaju vlasti prilikom uzimanja u obzir prava i obaveza koje imaju prema određenim grupama i odnosa proporcionalnosti tih mjera s ciljevima kojima se teži.

”Istovremeno Ombudsmeni su svjesni činjenice da veliki broj mladih ljudi nakon školovanja i izdvajanja koja su u ovom periodu najčešće snosili njihovi roditelji nije u mogućnosti pronaći posao u svojoj profesiji što dovodi do opravdanog nezadovoljstva”, navodi se u priopćenju.

Takvo stanje, mišljenja su Ombudsmeni BiH, obvezuje vlasti da prilikom svake mjere i odluke o davanju prednosti bilo kojoj kategoriji pomno razmotri proporcionalnost ciljeva kojima teže i sredstava kojima se služe, te da o istome što bolje upoznaju javnost kako bi se izbjegla negativna percepcija o tim mjerama.

(Bljesak.info)

Nema komentara

 • molio bi osobu iz širokog a šire da se javi ako nije dobila posao preko veze pa danas moraš uvjek nekog imati da te negdje primi da radiš

 • eto nije kenjac nego je tovar oliti magare….mislim nije nego je….pa to znaju mala dica da se ni u privatnom sektoru više (ima tome godinama) ne možeš bez jake štele zaposlit…a za državni sektor treba ti ili neki visokopozicionirani “drug” u stranci ili manjepozicionirani “drug” u stranci i mnogo usluga koje će mu ovaj manje pozicionirani drug učiniti (pare ili neki poslovni nebitno)….ima toga još da ne duljim SVIMA OTKAZ U ŠKOLAMA I PROVJERA KAKO SU SE ZAPOSLILI PA TEK ONDA NOVE NATJEČAJE I NOVO ZAPOSLENJE….NEMA DRUGE

 • treba provesti natječaje i odgovoriti kandidatima ISTINU otpustiti ove što su oteli kruh profesorima i zaposliti ljude koji su po redu,Pravilniku o prijemu i Zakonu, žališ se tavnatelju i ne odgovore ni na žalbu,žališ se inspekciji prosvjetnoj ni oni ništa ne odgovore na sud i tamo izgubiš,

 • Dobi sam posao bez veze ali imam struku koja se traži gospodo, upisujte ono čega nema a ne struku koja ne treba nikome

 • HRHB-možda ste imali samo sreće.evo ja sam u županiji jedini kandidat na natječajima koji ima deficitarnu struku bez konkurencije.magistar.ali na svim natječajima posao dobije netko sa višom.sve u roku završeno.bez ponavljanja ispita.
  3 godine bezuspješna borba sa vjetrenjačama.ispada da nema smisla mučiti roditelje u financiranju oko 70 tisuća maraka za Školovanje i na kraju se ništa ne dogodi.samo osjećaj grdno prevarenog i ogorčenog na stanje koje se događa.u ovoj dolini suza i srama

 • Drago Galić za kratko vrijeme ravnateljevanja je uredno upacio svoju ženicu u školu. čestitamo, to je prava ljubav, sve za svoju ženu.

 • HRHB-Ako je i tako jedinka si a i napiši koja ti je škola i gdje si se zaposlio pa ćemo vidjeti je li štela ,a je sigurno.
  Nije to sreća ni fakultet već dobra veza.Ima i doktora znanosti na birou i zaobilaze ga.
  A škole što su zapošljavanja profesora treba sve natječaje na reviziju (kao i diplome) i primiti ljude koji su zadovoljili uvjete natječaja od lani i ranije .
  A di nije bilo natječaja prilikom prijema profesora raspisati natječaj i primiti profesore po Pravilniku i Zakonu.
  A ovi što su oteli posao i kruh nezaposlenim profesorima raznim štelama,što rodbinskim što stranačkim, nek idu na biro i čekaju svoj red za zaposliti ,a 99% je primljeno mimo Zakona.

 • Ma o čem se priča kad iz Posušja rade u Širokm ,grudama..a iz Širokog putuju u Ljubuški,Posuje,Grude i plaćaju se velike putarije a premještaj u mjesto stanovanja sa ovakvim ravnateljima” nije moguć”
  Svake godine raspisuju natječaje i primaju svoju rodbinu ,umjesto da višak premjeste na ta upražnjena radna mjesta kad se pojave a da profesori ne putuju i troše nepotrebno isti proračun.Ali ne,treba nekog zaposliti ko je tek završio i za koga je” starešina” nazvao da se mora primiti.

 • proljetos se raspiso natječaj u prvoj osnovnoj za domara natječaj poništen za dva dana primljen čovjek sa trna i danas radi bez natječaja dao Miri Kraljeviću 5000 euro i može što hoće (a već dugo je poso u državnoj ustanovi od 5 do 10 000 euro)

 • Živila demokracija. Sve nam napriduje otkad nam trube tu rič. Demokratski izabrani predstavnici upravnih odbora na transparentan demokratski način (kako Bog zapovida) izaberu najbolje kandidate da nam dicu uče. I svi zadovoljni, dica napridana u svemu – kud ćeš bolje.

 • Ma glupi komentari tračibaba i glupana sta vas boli neka stvar koliko sta kosta kako vas nije stid imenovat nekoga na portalima ako niste dokazali da je takoo samo vam je zavist u glavi ovi sto komentiraju su najčešće isfrustrirani radnici A3,FEAL-a ili čistačice, prodavačice ljubomorni ste sto morate crnčiti po citave dane za jebenih 600KM pa vam sad svatko kriv

 • hji.tebi očito dobro ide i bilo bi lijepo poštivati ljude,baš zato.I nemoj ponižavati radnike A3,Feala,čistačice …jer oni krvavo i pošteno zarađe te jadne plaće..isto ko i profesori koji imaju 800KM sa VSS.

 • Evo nakon mog komentara svi se samo pitaju o cijeni.a nitko o stvarnom problemu.ako ce te bas o cijeni-samo magistarski rad za kojeg je trajalo istraživanje 8 mjeseci kod nas i inozemstvu koštao je 10 tisuća.a za 5 godina studija samo saberite mjesece u godini i puta neka cifra po vašem nahođenju i puta 5

 • pa u pravu je, skontajte koliko mora potrosit na upise, knjige, hranu i ostale troskove, to je 5 godina covjece

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.