Naser Orić pušten na slobodu

Naser Orić je pušten na slobodu, potvrdila je za Klix.ba Manuela Hodžić, glasnogovornica Suda BiH.

Predložene su mu mjere zabrane koje uključuju ograničenje kretanja i boravka osumnjičenog, zabranu kontakta sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, te periodično javljanje nadležnom policijskom tijelu.

Postupajući tužitelj je ocijenio da su predložene mjere dovoljne da se osigura neometano vođenje postupka.

U slučaju nepoštivanja neke od predloženih mjera zabrane, može se pokrenuti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Naser Orić je danas specijalnim letom stigao u Sarajevo, gdje ga je preuzela Granična policija BiH. Sa sarajevskog aerodroma, uz jake mjere osiguranja, je prebačen u Tužiteljstvo BiH.

Orić je uhićen 10. lipnja u Ženevi prema potjernici koju je za njim raspisala Srbija za zločine počinjene nad Srbima na području Srebrenice.

(Klix.ba)


3 komentara

  • Ovo je reda radi mazanje očiju, javnosti.Znate kada će optužnica biti podignuta za Nasera Orića onda kada bude i za Dudakovića,Ganića i Mlaću tz.nikada. Sa pravom se možemo pitati bi li ovako bio tretiran hrvat ili srbin da se našao u ovakvoj situaciji,mislim da nebi iz raniji iskustava.Hrvati i srbi odma se nazivaju zločincima prije nego što proces i počme,a bošnjaci heroji. To tako prenose i stvaraju sliku i Federalni mediji. Sa ovim se pokazalo da smo daleko od jednakopravnosti u BiH-ni, Veoma jasna poruka sa ovim slučajem Nasera Orića.

  • Je li ovo pravda za srpske žrtve i hrvatske.Moramo gledati ovaj cirkus od države i pljeskati ruganju naših žrtava. Ovo nije put,niti pravac za suživot,pomirenje i toleranciju. Suživot da ali kada svi zločinci budu isti i po istom principu procesuirani na Sudu BiH-ne. Za sada to nije tako. Ovim potezom se daje prostor i srbima i hrvatima,Dodiku da kaže što hoće i da koristi retoriku branjenja nacionalni interesa. Ispada da su hrvati i srbi manje vrijedni i bitni za institucije države BiH-ne.

  • Ovo je pravi specijalac,napredovo na tečaju od 6 mjes.u JNA-ji,poslali ga na kosovo da se iživljava na šiptarima,albancima,zatim čuvao Miloševića,potom vraćen u Potočare Srebrenicu gdje je predvodio Armij.BiH-ne u pokolju nad srbima. Jako moćan i slikovit put.Sve što je bilo da ne valja veže se uz ovog Nasera Orića. Nakon rata iznude,kamatarenja,droga,prestrašivanja,prostitucija izd. Ali on je za bošnjake heroj,zato što je klao i ubijo srbe. Jadne li države u kojoj je Orić general i heroj.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.