Naser Orić će biti izručen Bosni i Hercegovini

Savezni ured za pravdu Švicarske je danas po pojednostavljenom postupku odobrio izručenje Nasera Orića Bosni i Hercegovini.

Švicarski federalni ured za pravdu priopćio je kako je Orićevo izručenje BiH prihvaćeno u takozvanom pojednostavljenom postupku obzirom da je i sam Orić pristao na izručenje u našu zemlju.

“Orić je rekao da se slaže sa izručenjem u BiH i to je omogućilo Uredu za pravdu da odmah prihvati izručenje u pojednostavljenom postupku. Brza odluka je bila moguća u skladu s kriterijima Europske konvencije o ekstradiciji koja daje prednost zahtjevu vlasti u BiH jer su zločini za koje se Orić sumnjiči počinjeni na teritoriji te zemlje a i Orić ima državljanstvo BiH”, navodi se u priopćenju.

Švicarske vlasti nisu željele davati komentar kada bi Orić mogao biti izručen u BiH.

Naime, Ministarstvo pravde BiH je proslijedilo u srijedu Švicarskoj službeni zahtjev Tužiteljstva BiH za izručenje Nasera Orića Bosni i Hercegovini, dok je Srbija službeni zahtjev za izručenje Orića dostavila još 22. lipnja.

Kako je navedeno u zahtjevu, Orićevim izručenjem pravosuđu Srbije bi ugrozio predmet ‘Naser Orić i drugi’ koji se vodi pred pravosuđem BiH, koje je nadležno za procesuiranje ovog predmeta.

U navedenom predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Naser Orić je ispitan 2008. godine po zahtjevu Okružno tužiteljstvo Bijeljina, a predmet je 2009. godine, odlukom Suda BiH preuzet u nadležnost Tužiteljstva BiH i Suda BiH.

”S obzirom da se radi o osobi koja je državljanin BiH i dostupan pravosudnim organima, te da se odaziva na pozive pravosudnih organa, u navedenom predmetu nije traženo određivanje mjere pritvora ili drugih mjera zabrane”, navelo je Tužiteljstvo BiH.

Orić je uhićen 10. lipnja, a njegovo privođenje izazvalo je burne reakcije javnosti. Zbog toga je član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, poručio srbijanskom kolegi Tomislavu Nikoliću da ne dolazi u BiH te da je slučaj Orić ispit za odnose dvaju država.

Zbog njegova uhićenja prijetilo se i odgađanjem kolektivnog ukopa srebreničkih žrtava 11. srpnja u Potočarima te su se potpisivale peticije za njegovo oslobađanje.

S druge pak strane, pojedini izvori iz europske diplomacije naveli su kako je Orićevo uhićenje samo test za regionalne lidere.

”Zapad se želi posvetiti problemima s Rusijom i terorizmom, zbog čega insistira da se na zapadnom Balkanu srede stvari jednom za uvijek. Zbog toga su političari u regiji prethodnih dana bili testirani, odnosno pomno se pratilo šalju li u kriznim situacijama poruke pomirenja ili opet potpaljuju stare vatre”, naveli su izvori.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Čoviću i svi hrvatski političari u BiH-ni,gledaj te i učite od bošnjaka. Jeli Nasser Orić vrijedniji od bilo kojeg hrvata. Nije Čoviću vi šutite kada naše bojovnike hapse ko kriminalce.Čoviću kako ste u vlasti nepuna 3 mjeseca 12 hrvata uhapsila sipa navodno za ratne zločine. Jeli to slučajnost ili je u pitanju prećudna neka trgovina sa Bakirom ili neznam skim. Čović zajedno sa Bakirom prima Vasviju Vidović odvjetnicu Nasera Orića i nude pomoć u njegovom izručenju BiH a ne Srbiji. Čoviću pozovi Bakira i ponudi te pravnu i svu ostalu pomoć i uhapšenim hrvatima. Još jedno da se zna Vasvija Vidović je bila časnik za vezu sa Hagom tamo do 1999 ili 2000 god. Zajedno sa bošnjačkom službom AID-tu prikupljala je i nosila selektivno predmete u Hag za hrvate i srbe. Muslimani su ovdje izostavljeni. AID je falcifiro dokumente,lažiro činjenice itd.i takve dokumente slso u Hag. Zato danas imamo sliku srbi svi zločinci,hrvati skoro svi a bošnjaci čisti oni žrtve.Gospođa Vasvija je i postavljena iz polit.krugova bošnjaka i AID-tu. Naser Orić je zločine činio,bavio se kriminalom u ratu a i danas sličnim stvarima,droga,kamatarenje itd. Ali svi ga zdušno brane od potira do člana presjedništva.Kako je onda ovdje moguć suživot i povjerenje u institucije države.Sad odjednom tuž.Suda BiH-ne vodi neku istraku pa ga traže oni.Živi bili pa vidjeli tko ga traži i tko će pokrenuti proces u BiH-ni. Odgovor je nitko kao i protiv,Ganića,Divjaka,Dudakovića,Mlaće itd. Za hrvate i srbe zločinci za bošnjake i institucije BiH-ne heroji. Ovako se sa pravom može reći da nakon ovog gubimo povjerenje u institucije pravde. Bez pravde nema pomirenja niti suživota.Svaki zločin je zločin ma tko ga učinio i sud i tužilaštvo mu moraju isto pristupiti.Pitam se je li moguće da su političke bošnjačke elite uvukle u ovu igru i institucije Tužilaštva. Dali bi tužilaštvo pokrenulo istragu ili proces protiv Orića da se nije desilo hapšenje u Švicarskoj,ili je ovo samo spas od izručenja Srbiji.Biti će zanmimljivo posmatrati daljnji tjek istrage i procesa u ovom slučaju kao i slučaju Ganić.

  • Juče su Vrlić i Marin izašli sa nekim priopćenjem za javnost ispred HNS-ora,a u svezi selektivnog pristupanja predmetima za rat.zločine gdje se HVO-e tretira kao agresorska vojska itd. Sve ok lijepo da se netko javio,ali uvijek ostane na ovakvom i sličnom priopćenju. Imam osjećaj da su i za ovo dobili instrukcije iz vrha HNS-ora,daj da se nešto kaže za naše branitelje vidi što bošnjaci čine za Orića. Gospodo iz politike ne maži te nam oči nego nešto konkretno poduzmitei skinite teret krivnje,zločinačke organizacije itd.sa HVO-e.Vi dobro znate tko je prvi stao u obranu BiH-ne a i Hrvatske sa naše strane granice. Vidimo da se o Seferu i njegovoj sranci razgovara kao o poželjnom partneru u vlasti Federacije.To je za nas hrvate nedopustivo,da čovjek pod čijom se komandom ubijali civili,djeca,žene,palila hrvatska sela itd.bude poželjan ili prihvaćen u bilo kojoj konbinaciji vlasti. Jedino pravo mjesto za njega i njemu slične je Sud BiH-ne,i njegovo procesuiranje.Čoviću Dragane ovo su jako ozbiljne stvari preko kojeg žrtve ne mogu preći.Zločin je zločin i isto mu pristupiti.

Komentiraj: