NASA predstavila golemu solarnu letjelicu za misiju na Marsu

Nakon uspješnog testiranja funcija helikoptera Ingenuity na Marsu, američka svemirska agencija NASA planira nešto mnogo veće i odvažnije.

NASA je predstavila unikatni futuristički koncept solarnog električnog aviona/letjelice s fiksnim krilima, koji će letjeti iznad površine Marsa. Koncept nazvan Mars Aerial and Ground Intelligent Explorer ili kraće MAGGIE, najavljen je u sklupu NASA-inog Innovative Advanced Concepts Programa (NIAC).

MAGGIE je kompaktna letjelica s fiksnim krilima i ultra-visokom produktivnošću, koju pokreće solarna energija, navedeno je iz NASA-e.

Letjelica nove generacije će biti sposobna vršiti atmosferska mjerenja na Marsu na globalnoj razini, što će predstavljati uvod u novo doba svemirske tehnologije.

Koncept je predložila američka kompanija Coflow Jet, LLC.

Misija letjelice MAGGIE uključuje sveobuhvatnu strategiju istraživanja koja ima za cilj razotkrivanje misterija povezanih s geofizikom Marsa, atmosferskom kemijom i potencijalom planete da podržava prošli ili sadašnji život. Prikupljeni podaci bit će od ključnog značaja za unapređenje našeg znanja o Marsu te proširenje mogućnosti za buduća istraživanja.

Letjelica će moći preletjeti 179 kilometara na visini od 1.000 metara s potpuno napunjenom baterijom za 7,6 marsovskih dana. Ukupan doseg tijekom marsovske godine iznosit će oko 16.048 kilometara.

MAGGIE će tijekom svoje misije obaviti najmanje tri opsežna istraživanja atmosfere i geofizike. Prikupljeni podaci će pomoći znanstvenicima da bolje razumiju različite fenomene na Marsu. Cilj NASA-e je proučiti porijeklo i vrijeme nastanka jezgre Marsa, istraži izvor metanskih signala u krateru Gale te da mapira podzemni led u srednjim geografskim širinama.

Tijekom ove misije bi se koristila VTOL tehnologija koja se brzo razvija i koja omogućava letjelici da obavlja vertikalna polijetanja i slijetanje bez potrebe za korištenjem piste.

NASA naglašava da bi uspješna demonstracija ove tehnologije na Marsu mogla poslužiti kao prvi korak na putu ka sličnim misijama na drugim planetama unutar našeg Sunčevog sistema.

Tehnologija letjelice MAGGIE bi mogla pomoći u poboljšanju VTOL letjelica na Zemlji.

NASA-ina misija MAGGIE je hrabar korak na putu ka “otključavanju” misterija Marsa te obećava novu naprednu eru u istraživanju planeta.

U sklopu NIAC-a je NASA spomenula još jednu inovativnu tehnologiju koja bi mogla omogućiti transport uzoraka s Venere na Zemlju.

NASA objavila spektakularne snimke Zemlje iz svemira u 4K rezoluciji

(www.jabuka.tv | Foto: Ge-Cheng Zha)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.