NASA lansirala svoju megaraketu prema Mjesecu

Nakon dva neuspjela pokušaja NASA je uspjela lansirati svoju novu megaraketu s floridskog Cape Canaverala na Mjesec.

Lansiranje je održano u srijedu rano ujutro, manje od tjedan dana nakon što je golemi stroj izdržao nalete snažnog uragana.

Čini se da je stiglo naše vrijeme, rekao je Mike Sarafin, voditelj odgađane misije Artemis 1 iz sjedišta NASA-e.

Misija Artemis 1, šestotjedni probni let bez astronauta, prvi je korak u planovima američke svemirske agencije koja na Mjesecu kani uspostaviti dugoročnu lunarnu koloniju kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom prema Marsu, piše Zimo.hr.

Riječ je o testnom prvom putovanju goleme dvostupanjske rakete Space Launch System (SLS) i njezine kapsule Orion bez posade.

Premda na brodu neće biti ljudi, Orion nosi simuliranu tročlanu posadu – jednu mušku i dvije ženske lutke – opremljene senzorima za mjerenje razine radijacije i drugih stresova koje bi astronauti doživjeli.

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, SLS predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sustav koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V letio tijekom programa Apollo na Mjesec šezdesetih i sedamdesetih godina.

Nazvan po Apolonovoj sestri blizanki iz starogrčke mitologije novi svemirski program razvijen je 50 godina nakon što su ljudi posljednji put kročili na Mjesečevo tlo, piše Zimo.hr.

Polijetanje je bilo zakazano manje od tjedan dana nakon prolaska uragana Nicole, koji je raketa uspješno izdržala u vanjskome prostoru na lansirnoj rampi.

Lansiranje je bilo upitno zbog manjeg oštećenja do kojeg je došlo tijekom uragana. Radi se o tankoj traci nalik na brtvilo, zvanoj RTV, koja okružuje kapsulu Orion na vrhu rakete i čini je aerodinamičnijom.

Timovi stručnjaka razmatrali su može li se RTV olabaviti za vrijeme pokretanja i pritom izazvati probleme.

Zbog toga su bila određena dva rezervna datuma za lansiranje – 19. studeni i 25. studeni.

Predviđeno trajanje misije je ukupno 25 i pol dana sa spuštanjem u Tihi ocean 11. prosinca.

NASA računa na uspješnu misiju nakon što je više od desetljeća razvijala SLS raketu. Do kraja 2025. kani uložiti više od 90 milijardi dolara u svoj novi lunarni program.

Artemis 2 trebao bi biti poput reprize prve misije, no ovaj put s astronautima, a realizacija se očekuje u 2024. godini.

Krajem rujna raketu su morali prevesti natrag u montažnu zgradu kako bi je zaštitili od uragana Iana koji je tada prijetio floridskoj obali.

Prije ovih vremenskih nepogoda otkazana su dva pokušaja lansiranja, ali iz tehničkih razloga. Prvi kvar odnosio se na neispravan senzor, a drugi na curenje goriva prilikom punjenja spremnika rakete. NASA je tada zamijenila brtvu i modificirala svoje procedure da bi se u najvećoj mogućoj mjeri izbjegao toplinski šok.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.