NASA ima novu taktiku u potrazi za izvanzemaljskim životom – Jabuka.tv

NASA ima novu taktiku u potrazi za izvanzemaljskim životom

Jesmo li sami u svemiru? To je pitanje na koje možda nikada nećemo dobiti odgovor, no to znanstvenike ne sprječava u primjeni novih metoda koje bi nam mogle pomoći u potrazi za izvanzemaljskim civilizacijama.

Jedan od tih novih načina na koje bi mogli potražiti susjede u galaksijama jest ispitivanjem izvanzemaljskog onečišćenja. Tako barem sugerira studija provedena u NASA-inom Goddard Space Flight Centeru u Marylandu.

Glavni autor studije Ravi Kopparapu smatra da bi otkrivanje dušikova dioksida “potencijalno moglo ukazati na postojanje industrijalizirane civilizacije”.

Na Zemlji većina dušikova dioksida dolazi od ljudske aktivnosti (emisijom vozila i tvornica) pa bi njegovo postojanje u atmosferi planeta izvan našeg solarnog sustava moglo ukazati kako negdje daleko postoji “industrijalizirana civilizacija”. Naravno, ta bi civilizacija trebala biti na sličnom stupnju razvoja kao i ljudi te koristiti isti način iskorištavanja resursa, za što ne postoji velika vjerojatnost.

Koautor studije Jacob Haqq-Misra sa znanstvenog instituta Blue Marble iz Seattlea smatra kako se kao potencijalne znakove industrijske aktivnosti izvan Zemlje mogu proučavati i klorofluorougljikovodici. Oni ne nastaju biološkim djelovanjem, jer je riječ o “specijalno proizvedenim kemikalijama”, dok dušikov dioksid nastaje i prirodnim procesima poput vulkana i munja. Zato znanstvenici rade modele koji bi trebali prepoznati maksimalnu razinu dušikova dioksida koja može nastati iz prirodnih resursa, a ako se otkrije razina koja je veća od toga, ona bi se mogla povezati s industrijskom aktivnosti, prenosi Zimo.hr.

U potrazi za takvim znakovima industrijske aktivnosti na udaljenim planetima koristit će se veliki teleskopi te napredni računalnim modeli koji će analizirati atmosfere planete i pokušati nam dati odgovor na pitanje ima li života izvan Zemlje.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.