Napunite baterije do kraja: 4 koraka koje obavezno trebate slijediti da bi se kvalitetno odmorili

Vjerujem da kada planirate svoj godišnji odmor, zamišljate kako će on izgledati, kako ćete se opustiti i u potpunosti se isključiti iz poslovnog svijeta na neko vrijeme i posvetiti se sebi, svojoj obitelji, prijateljima, hobijima…

Ipak, sigurna sam da vam se barem jednom dogodilo da ne uspijete u tom svom naumu. Umjesto kofera punog ljetne odjeće, ponesete sa sobom kofer pun briga koji vas sprečava da istinski uživate u svakom trenutku odmora i napunite baterije. Zašto nam se ponekad to svima događa i kako tome doskočiti?

Prvi korak kvalitetnog odmora jest svijest o tome da nam je odmor potreba(n). Ponekad nam se može dogoditi da pomislimo kako uzimanjem odmora gubimo na kvaliteti rada te se udaljavamo od ciljeva koje želimo ostvariti. Međutim, znanost tvrdi suprotno. Istraživanja pokazuju da je za dugoročno i uspješno nošenje s poslovnim izazovima iznimno važno vratiti svoje tijelo u ravnotežu – nakon razdoblja intenzivnog rada, ključno je barem jednom godišnje imati nekoliko tjedana kontinuiranog kvalitetnog odmora.

To podrazumijeva prekid poslovne rutine i odmak od svakodnevnih zadataka te uživanje u nekim drugim aktivnostima koje nas opuštaju. Pritom, osim što je to važno za naš opći osjećaj dobrobiti i za fizičko zdravlje, jer nam omogućuje da usporimo i izađemo iz svakodnevice koja često sa sobom donosi stres, kvalitetan odmor pozitivno utječe i na našu uspješnost u poslu te općenito u životu.

Odmak od svakodnevice nam daje priliku da svoju životnu i poslovnu rutinu sagledamo iz druge perspektive. Neuroznanstvena istraživanja potvrđuju da kada se prestanemo aktivno baviti onime što nam je inače u fokusu te se usmjerimo na nešto drugo ili se jednostavno opustimo, događa se intenzivna moždana aktivnost preslagivanja starih informacija na nov način. Riječ je o nesvjesnom procesu koji u konačnici rezultira novim uvidima. Upravo na taj način možemo uistinu napuniti baterije, ne samo kao rezultat fizičkog odmora nego i kroz kreiranje novih ideja i rješenja. Naime, nerijetko nam odmor donese veću jasnoću što je to što želimo, što nam je važno te nam pomogne osvijestiti sve ono što nas odmiče od željenih ciljeva.

Rezultat toga je da se s pravog odmora nerijetko vraćamo ne samo odmorni već i motivirani i odlučni da uvedemo pozitivne promjene u svoj život i rad. I to je zasigurno jedan od uzroka zašto istraživanja kontinuirano potvrđuju da su ljudi koji redovito idu na godišnji odmor sretniji i zadovoljniji svojim životom.

Ali zašto se onda propuštamo odmoriti?

Vjerujem da ste i prije prethodnih informacija znali da je odmor važan za svakoga od nas. Kako to da onda ipak, kada smo na odmoru, neki od nas koriste poslovni laptop, odgovaraju na mailove, javljaju se na pozive klijenta i na taj način propuštaju svom tijelu i umu pružiti odmor i odmak koji su im beskrajno potrebni?

Jedan od odgovora leži u tome da volimo osjećaj da nas netko treba ili mislimo da jedino mi možemo uspješno riješiti probleme. Volimo se osjećati važnima te se ne usudimo prepustiti kontrolu nad onim što nam je važno i u što ulažemo puno svoga truda i vremena. Stoga ostajemo uključeni u sve što se događa na poslu i odgovaramo na mailove i pozive, neovisno o tome koliko oni trebaju našu pažnju i angažman. U pozadini toga krije se strah da smo zamjenjivi ili da će bez našeg angažmana sve propasti.

Zato, kada mobitel zazvoni, osjećamo uključenost u dio svijeta koji smo ostavili na nekoliko tjedana i, iako to direktno ometa naš odmor, zapravo nam daje osjećaj mira i sigurnosti.

S druge strane, dio nas ne voli poslovne pozive kada su na odmoru i nastoji isključiti posao, ali im ipak to ne polazi za rukom. Mobitel i dalje zvoni, mailovi pristižu i mi nastavljamo živjeti svoju svakodnevicu, samo s neke druge lokacije. U pozadini takvog scenarija često se krije manjak planiranja i pripreme prije odlaska na odmor. Naime, jednako kao što planiramo radne zadatke, važno je isplanirati i pripremiti svoj odlazak te prevenirati moguće izazovne situacije koje mogu nastati kada nas nema u uredu. Ako želimo zaista napuniti svoje baterije na odmoru i na taj način pozitivno utjecati na svoje fizičko i mentalno zdravlje te dugoročno na uspjeh u poslu i životu, važno je maksimalno se pripremiti za njega.

Ovako se pune baterije!

  1. Prvi korak kvalitetnog odmora jest osvijestiti njegovu važnost i dobrobiti koje nam on donosi. Nakon toga, odvojite nekoliko dana ili barem sati prije odmora da aktivno isplanirate svoj odlazak. Završite sve započete radne zadatke kako biste se mirne glave mogli fizički i psihički odmaknuti od radne rutine.
  2. Također, ne planirajte sastanke i velike obaveze odmah prvi dan povratka s odmora, već rezervirajte jedan dan nakon povratka za čitanje mailova i svega što ste propustili kada vas nije bilo i na taj način se laganim korakom vratite u posao.
  3. Namjestite opciju,”izvan ureda” na službenom mailu kako bi kolege i klijenti znali da niste dostupni. Ako je nešto hitno, neka kolege znaju na koji broj vas mogu dobiti. Pritom je važno komunicirati svoja očekivanja kolegama i korisnicima i razjasniti koje situacije zbilja jesu hitne, planirati što može poći po zlu dok vas nema te kako kolege koje jesu u uredu mogu tome doskočiti.
  4. Ključ uspješnog odmora, bio on pasivan, aktivan ili nešto treće, jest planiranje odlaska i prihvaćanje da posao može funkcionirati i dok niste tu (uz jasne smjernice kolegama koji preuzimaju vaš dio posla). Pritom, prihvatiti da nismo nezamjenjivi ne znači priznati da nismo važni, već upravo suprotno – na taj način pokazujete hrabrost i osnažujete druge da postanu samostalni te kreirate organizaciju koja funkcionira kao tim, a ne kao skup individualaca. I ne zaboravite, što se kvalitetnije odmorite, to će povratak na radno mjesto, ali i u život, rezultirati većim uspjesima!

(www.ramiro.hr/Ordinacija.hr/Petra Đopar)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.