Napravljena baterija koja traje 50 godina

Kineska tvrtka Betavolt predstavila je BV100, bateriju koja će koristiti nuklearnu tehnologiju te imati vijek trajanja od čak 50 godina.

Iz Betavolta navode da će njihova nuklearna baterija imati koristi u zrakoplovstvu, uređajima s AI-jem, medicini, MEMS sustavima, inteligentnim senzorima, malim bespilotnim letjelicama i robotima, ali i u pametnim telefonima koji se možda više nikada neće trebati puniti.

Kako prenosi Tom’s Hardware, BV100 ne nudi veliku snagu: ova baterija dimenzije 15 x 15 x 5 milimetara daje svega 100 mikrovata na naponu od tri volta. No, Betavolt kaže da se može koristiti u seriji ili paralelno, ovisno o zahtjevima uređaja, a 2025. godine planiraju predstaviti i 1-vatnu verziju, prenosi Bug.hr.

Iz Betavolta ističu da se njihova nuklearna baterija znatno razlikuje od sličnih baterije koje su razvili SAD i SSSR 60-ih godina prošloga stoljeća. Tada su nuklearne baterije bile velike, opasne, skupe i sklone pretjeranom zagrijavanju te su kao radioaktivni izvor energije koristili plutonij, što je predstavljalo i veliki zdravstveni rizik.

S druge strane, BV100 trebao bi biti siguran za korisnike, a tvrdi se i da neće propuštati zračenje čak i ako bude izložen puknućima ili probojima raznih vrsta. Ta razina sigurnosti proizlazi iz materijala od kojih je baterija napravljena – izotopa nikla-63 kao izvora energije (koji se tijekom radioaktivnog raspada pretvara u obični bakar) te dijamantnog poluvodiča koji pomaže stabilnom radu pri temperaturama od -60 do 120 stupnjeva Celzijevih.

(www.jabuka.tv | Foto: Betavolt)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.