NAPRAVLJEN LIJEK OD MATIČNIH ĆELIJA IZ PUPČANIKA

FDA odobrila DUCORD kao lijek za liječenje karcinoma i urođenih oboljenja

DUCORD, lijek koji je napravljen od matičnih ćelija iz pupčanika odobren je od strane FDA (Američka agencija za lijekove i hranu), što znači da nije više u eksperimentalnoj fazi nego se već počeo koristiti u svakodnevnoj kliničkoj praksi protiv nekih vrsta karcinoma i urođenih oboljenja kao što je hydrocephalus.

„DUCORD je sada prihvaćen kao dio standardnog tretmana, što znači da više nije u fazi istraživanja i ovo je dobar temelj za dalja istraživanja potencijala matičnih ćelija iz pupčanika.“ izjavila je dr. Joanne Kurtzberg, direktorica Programa pedijatrijskih tranplantacija na Univerzitetu Duke.

Ovaj lijek je nastao kao rezultat studije u kojoj se nastojalo pomoći djeci sa oštećenjem mozga, a u studiju je bio uključen i 14 mjeseci star Chase Howell, koji je rođen sa hydrocephalusom – jednim od najtežih oblika urođene mane kod djece koja umjesto moždane mase imaju vodu.

Majka je sačuvala matične ćelije iz pupčane vrpce nakon poroda i one su bile osnovni sastojak DUCORD-a. Već nakon tri infuzije na Duke univerzitetu primjećena su velika zdravstvena poboljšanja i majka je izjavilia da je Chase nakon zadnjeg tretmana počeo da se okreće te da podiže glavu, što nikako nije mogao prije infuzije.

Mlade matične ćelije iz pupčanika se samoobnavljaju i pretvaraju u određene ćelije te je odavno dokazano da pomažu u tretmanu različitih oblika kancera. U ovom slučaju DUCORD bi trebao da pomogne u zamjeni oštećenih moždanih ćelija, kako bi mali Chase mogao da nadoknadi zaostatak u razvoju i nastavi sa normalnim životom.

Neposredno nakon rođenja djeteta krv i tkivo pupčanika bogato matičnim ćelijama se prikupljaju i šalju u banku matičnih ćelija gdje se matične ćelije izdvajaju i pohranjuju na period preko 20 godina. Vodeća evropska i svjetska banka matičnih ćelija Cryo-Save preko tri godine svoje usluge pohranajivanja matičnih ćelija nudi svim građanima u BiH i do sada je preko 2600 porodica pohranilo matične ćelije svoje djece, za njihovu i sigurniju budućnost čitave porodice. Dr. Kenan Vrca, menadžer za medicinske poslove u FAMILY-PLUS-u kaže da se danas u svijetu vodi preko 4000 istraživanja vezanih za matične ćelije i da odobrenje DUCORD-a za standardnu upotrebu znači prekretnicu i stavlja matične ćelije u žižu interesovanja kao lijek sadašnjosti i budućnosti.

„Ovo otkriće dokazuje da je porođaj jednistvena i neponovljiva prilika da se sačuvaju matične ćelije iz krvi i tkiva pupčanika koje se mogu koristitii za liječenje karcinoma i urođenih oboljenja, kao što je hidrocefalus. Djeca sa ovim oboljenjem imaju probleme koordinacije te ne mogu hodati i odluka majke u ovom slučaju da pohrani matične ćelije iz pupčanika svog djeteta nakon porođaja pokazala se kao ključna za tretman i poboljšanje zdravstvenog stanja dječaka. Ovo je najbolji dokaz da ne trebamo bacati lijek koji nam je priroda podarila i koji roditeljima omogućava da obezbijede sigurniju budućnost za svoju djecu“, rekao je dr. Kenan Vrca.

Cryo-Save je sa preko 222.000 pohranjenih uzoraka iz krvi i tkiva pupčane vrpce vodeća evropska i svjetska banka matičnih ćelija. Osnovana je 2000. godine i posjeduje šest vrhunskih laboratorija širom svijeta, u kojima se pohranjuju uzorci iz preko 43 zemlje na četiri kontinenta. Certificirani su od strane državnih agencija u Švicarskoj, Belgiji i Holandiji, posjeduju ISO sertifikat te su akreditovani po standardima Svjetske zdravstvene organizacije za Dobru proizvođačku praksu (GMP) i Američke asocijacije banaka krvi (AABB).

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.