Napokon dobra vijest: Od kolovoza turisti ”Laganini kroz BiH”

Na početku ljetne turističke sezone stiže dobra vijest za strane turiste – BiH će uskoro dobiti svoj prvi elektronski turistički vodič. Sve što turisti pri ulasku u BiH trebaju uraditi jeste da na svoj mobilni uređaj instaliraju aplikaciju, nakon čega će na svojoj ruti kretanja imati uvid u sve važnije turističke destinacije.

U tome će im pomoći i promotivni plakati na graničnim prijelazima, a kompletan projekt Laganini kroz BiH podržalo je 70 općina i gradova u BiH. Projekt je podržalo i Veleposlanstvo SAD-a u BiH, a cilj mu je suvremenom tehnologijom, poput Google Maps, internet stranice ili aplikacija za pametne telefone, turistima koji dolaze ili su u proputovanju Bosnom i Hercegovinom učiniti dostupnijom turističku ponudu sredina kroz koje putuju.

“Pristiglo je preko 70 zahtjeva i mi ćemo se potruditi uvrstiti sve gradove i općine”, izjavila je Jasmina Coleman, iz Organizacije za razvoj turizma ROTOR. U svijetu su sve popularniji nekonvencionalni turistički aranžmani. I u Žepču znaju da suvremeni turisti više ne traže samo sunce i more.

Kako je kazala Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče, tamo pokušavaju razviti ideju ruralnog turizma – u koji je uključena poljoprivreda, zdrava hrana, druženje sa farmerima – kao i rekreativni turizam, s naglaskom na planinarstvo, sportski ribolov, lovačka udruženja, prenosi Federalna.ba.

U Tesliću ne žele više biti prepoznatljivi samo po poznatom banjskom kompleksu. Prirodne ljepote i vjerski turizam prednosti su ovoga kraja, kaže Danijel Petrović, iz Turističke organizacije ovog grada, te ističe Vučju planinu, planinu Borja, a tu je i vjerski turizam, s manastirom Liplje i katoličkim svetištem Kondžilo.

Posebnu priliku u svemu vide sredine, poput dobojske regije, koje se nalaze u blizini državnih graničnih prijelaza, gdje će na plakatu biti vidljiv kod sa elektronskom aplikacijom. Mitra Đuričić, direktorica Turističke organizacije Grada Doboja, smatra da taj grad i ostale općine imaju šta ponuditi gostima.

Prvi plakati sa elektronskom aplikacijom na graničnim prijelazima bit će postavljeni u kolovozu.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • jučer sam bio u Brelima
    pri povratku u Vinjanima , granični prijelaz sa RH strane raskopan , kolona , zvizdan, prašina , psovke.
    na BiH strani , policajci u trafici od jednog četvornog metra, kolona , zvizdan, drot se skuhao kao i mi
    čim ulovim jazavca tužiti ću ga
    u sarajevu i zagrebu ministri su jazavci

Komentiraj: