Napokon bolja slika na BHRT-u: Zbogom opremi iz vremena sarajevske Olimpijade

Radio-televizija BiH promovirala je u Sarajevu završetak prve faze digitalizacije produkcijskih kapaciteta ove medijske kuće u kojoj je u petak formalno puštena u pogon digitalna platforma.

Na svečanosti, održanoj tim povodom, predsjedavajuća Upravnog odbora BHRT-a Valentina Rupčić rekla je da vjeruje da je ovaj čin prvi korak koji će biti uvod u dalje promjene i napredak u javnom RTV servisu BiH.

Generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević istaknuo je kako je završetak prve faze digitalizacije povijesni dan za BHRT, 70 godina od emitiranja prvog analognog signala u BiH.

“Nadam se da će slika sada biti vidljivo bolja. Mi smo spremni za Europu, mi smo digitalni i čekamo ostale da idemo zajedno”, poručio je Bakarević, prenijela je Srna.

Ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić izrazio je zadovoljstvo što je u proteklom mandatu Vijeća ministara BiH napravljen ovaj ozbiljan posao, te BiH danas može reći da je dio ozbiljnih europskih tokova koji će podići za jednu razinu TV i radio produkciju u BiH i regiji.

Proteklih godina u funkciji je bio analogni i mono sustav. Digitaliziranjem produkcijskih kapaciteta Radio-televizija BiH zamijenila je dio stare analogne opreme, koja datira još iz razdoblja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Gledatelji koji program prate putem kablovskih i telekom operatera odmah će imati digitalni signal, koji znači i visoku kvaliteut slike i zvuka. Korisnici zemaljske mreže i dalje će imati analogni zapis.

Završetkom prve faze digitalizacije produkcijskih kapaciteta u BHRT-u stvorena je osnova za podršku i proizvodnju ne samo digitalnog signala već signala visokih HD i 3G standarda.

Prednosti digitalizacije su visoka kvaliteta slike i zvuka, veći izbor programskih sadržaja, novi servisi za građane s posebnim potrebama i niz drugih pogodnosti.

Međunarodnim sporazumima, rok za prelazak javnih RTV servisa na digitalno emitiranje je 17. lipnja 2015. godine.

(Srna)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.