Napad na hrvatske vojnike u Afganistanu, ranjena trojica vojnika, jedan kritično

Kako su kazali u MORH-u, u misiji u Afganistanu došlo je do izvanrednog događaja.

Novinarima se obratio ministar Damir Krstičević.

Nažalost, jutros se dogodio napad u Kabulu na vozilo hrvatske vojske. Imamo troje ozlijeđenih vojnika, od kojih je jedan u jako teškom stanju i bori se za život. Druga dvojica su teško ozlijeđena, ali nisu u životnoj opasnoti, kazao je Krstičević.

Na pressici su objavljeni i detalji tragedije.

Hrvatski tim je smješten u kampu Gibson, na aerodromu Kaja u Kabulu. Na zadaću su krenuli s pet neborbenih, ali oklopljenih vozila. U svakom vozilu bila su tri pripadnika. Dva su se vozila odvojila i krenula na Kaju, a tri vozila nastavila put ka kampu Lion.

U 8:45 po lokalnom vremenu, na 200 m od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice bicikala u hrvatsko vozilo, napad samoubojice, te je došlo do prevrtanja vozila s vojnicima. Vrlo brzo pružena je pomoć ozlijeđenim vojnicima.

Dva su vojnika u bolnici, treći na aerodromu Kaja. Istraga je u tijeku.

Krešo Tuškan, brigadni general objasnio je da su ozlijeđeni hrvatski priapdnici specijalnih snaga, iz grupe specijalnih snaga saveznika, pod zapovjedništvom Britanaca

S događajima je upoznata predsjednica, Vlada RH i obitelji stradalih vojnika.

Sada je najvažnije da zbrinemo naše stradale pripadnike i to se sada čini. Bili smo jutros kod obitelji stradalih. Kao ministar obrane spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj. Zgroženi smo ovim događajem, osuđujemo ovakav napad na hrvatske vojnike koji sudjeluju u operacijama diljem svijeta u potpori mira i sigurnosti, kazao je ministar Krstičević.

Ozlijeđena su dva skupnika i jedan desetnik. Radi se o mlađim ljudima. Jedan je iz Osijeka, jedan iz Vinkovaca, a jedan iz Sesveta. Sva trojica će biti u Hrvatskoj kada budu stabilno, napominju iz MORH-a. Vojnik koji je u životnoj opasnosti je 92. godište, druga dvojica su 92. i 87. godište.

U Afganistanu su ranjeni vojnici iz Slavonije i Sesveta, najteže ozlijeđeni 27-godišnjak bori se za život

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Potpises pakt u kojem su jasna pravila ko je sluga a ko gospodar kolateralne zrtve su tu zao mi je sto je nas hrvatski narod kroz povijest uvijek bio nekom sluga nazalost kako ide nikad se jarma necemo osloboditi

  • ovo je nato pakt gini za druge interese a amerikanci započimlju ratove ne treba naši ljudi da ginu za druge što očekivati drugo svoju volju namećati drugom svak će se braniti tko ga napada kada je njima dobro ne treba ih dirati ali evo dokle su nas dotjerali ovi sa zapada premjestiti će loptu na naš teren pa će naši civili nastradavati zbog prodanih izdajnika

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.