Namirnice koje čuvaju vaše oči

Ljudsko oko nevjerojatno je složen i profinjen organ pomoću kojega prikupljamo informacije iz okoline svakodnevno, stoga mu je potrebna i zaštita. Zdrava i pravilna prehrana zaštitit će vas od bolesti oka i prorijediti vaše odlaske okulistu.

Nakon višesatnoga gledanja u ekran osjećamo simptome tzv. kompjutorskoga zamora očiju, koji uključuju žarenje, peckanje, otežano izoštravanje slike, “pijesak” u očima, crvenilo, pojačano suzenje ili suhoću očiju, glavobolju itd. Ali nije samo gledanje u ekran opasno za zdravlje oka, oko je potrebno zaštititi i određenim namirnicama. O kojim se namirnicama radi, saznajte u nastavku teksta koji donosi Ordinacija.hr.

Vitamini i karotenoidi

Vitamin A najpoznatiji je “vitamin za oči” jer sudjeluje u stvaranju rodopsina, vidnoga pigmenta koji se nalazi u očnoj mrežnici, a nužan je za prilagodbu oka na svjetlost slabijega intenziteta, odnosno polumrak i mrak. Dugotrajniji nedostatak vitamina A može izazvati takozvano noćno sljepilo.

Za vid su iznimno važni karotenoidi, najraširenija skupina prirodnih biljnih pigmenata. Napoznatiji među njima je beta-karoten koji se naziva provitaminom A zato što se u tijelu pretvara u retinol, njegov aktivni oblik. Među karotenoidima ističu se lutein i zeaksantin, antioksidansi koji su koncentrirani u očnoj mrežnici i leći, štiteći ih od oštećenja, pa tako i od nastanka mrene i makularne degeneracije. Koja namirnica sadrži najviše karotenoda? Mrkva, ali i ostalo voće i povrće poput kelja i špinata.

Bobičasto voće kao izvor antioksidanata

Jagode, maline i borovnice bogate su antioksidantima te na taj način sprječavaju procese starenja oka, kao što je pojava sive mrene. Barem jednom tjedno počastite se svježim bobičastim voćem i oči će vam biti zahvalne.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline koriste srcu i krvožilnom sustavu, a neke studije potvrđuju pozitivan učinak i na oči. Stoga dva do tri puta tjedno odaberite riblji meni. Najviše omega-3 masnih kiselina sadrže tuna i losos. Nije loša ideja niti uzimati dodatke prehrani koji sadrže ove esencijalne kiseline.

Jaja kao izvor proteina

Prvi obrok dana može se sastojati od jaja jer pomažu zdravlju vaših očiju. Jaja sadrže proteine koji su korisni za leću oka. Posebno je dobar žutanjak jer sprječava bolesti oka koje nastaju sa starenjem.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.