Namirnice koje bi trebali izbjegavati tijekom ‘onih dana’

Bolni grčevi, nadutost i loše raspoloženje mogu učiniti vašu menstruaciju nepodnošljivom, ali ne zaboravite da hrana također igra veliku ulogu. Kako biste izbjegli da se osjećate očajno tokom menstruacije, trudite se izbjegavati sljedeće namirnice.

Masno meso

Masti koje se nalaze u mesu su uglavnom zasićene i mogu dovesti do boli i zapaljenja. Kada vas uhvate grčevi, zasićene masnoće zapravo samo pojačavaju vaš bol. Ukoliko baš ne možete bez mesa, bolje je da jedete ribu.

Sladoled

Iako vam se čini da tokom onih dana jedino sladoled može utješiti, ovo je ipak loš izbor. Mliječni proizvodi su puni masti i imaju isti efekt kao i masno meso. Ovo se također odnosi i na sireve. Ukoliko ne možete odoliti, uzmite sladoled bez mlijeka i bez dodatka šećera.

Obrađena hrana

Grickalice poput čipsa i pereca sadrže visoku razinu natrija što dovodi do nadutosti i nelagode. Bolje je da pojedete nekoliko oraha ili badema koji nisu presoljeni i obrađeni.

Kofein

Svi volimo jutarnju kavu koja nas pokreće, ali probajte da je izbacite tokom menstrualnih dana. Kofein može izazvati neredovne menstruacije i pojačava vaše grčeve. Također, kofein može pogoršati vaše raspoloženje i utječe na spavanje. Čaj je dobra alternativa, iako i on sadrži kofein.

Slatkiši

Hrana puna šećera poput bombona, keksa i torti treba se naći što dalje od vas tokom ciklusa. Šećer poboljašava vaše raspoloženje samo na kratko, a onda vas “spusti”. Ne samo to, šećer također pogoršava grčeve, tako da ukoliko vam se prijede nešto slatko, bolje pojedite neko voće.

Alkohol

Alkohol pojačava sve simptome PMS-a, kao i grčeve i ukoliko želite da vam tjedan prođe što bezbolnije, izbjegavajte piće. Alkohol pojačava odljeve, što izaziva još veću nelagodnost. Efekti alkohola su vidlijivi poslije samo jedne čaše, zato je bolje da popijete čaj.

(24sata.rs)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.