Nakon tri godine otvoren Zemaljski muzej – Jabuka.tv

Nakon tri godine otvoren Zemaljski muzej

Nakon tri godine u utorak je u Sarajevu ponovno otvoren Zemaljski muzej BiH.

Simbolično su ga otvorili školarci koji su s ulaznih vrata skinuli daske s natpisom “zatvoreno”, zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom civilnih poslova Adilom Osmanovićem i veleposlanicom SAD-a u BiH Maureen Cormack.

zvjezdanSimboličnim skidanjem dasaka sa vrata i puštanjem balona u zrak, nakon nepune tri godine, otvoren je Zemaljski muzej BiH. Otvaranje najznačajnije muzejske institucije uslijedilo je nakon potpisivanje memoranduma, čime su se nivoi vlasti obavezali da redovno finansiraju Muzej u iduće tri godine.

Posted by Radio Slobodna Evropa – Balkanski Servis on 15. rujan 2015

Adnan Busuladžić, dugogodišnji direktor Zemaljskog muzeja u BiH, u svom obraćanju medijima i uzvanicima na otvaranju Muzeja podnio je ostavku.

”Moj jedini cilj je bio spasiti instituciju. Sve što sam radio, radio sam u ime institucije. Svima sve opraštam i halalim”, kazao je Busuladžić te je okupljenima pokazao i ovjerenu kopiju svog ugovora o djelu iz kojeg se vidi da je za svoj rad dok je Muzej bio zatvoren trebao dobiti plaću u iznosu od 1 KM. ”Nije mi isplaćena” kazao je Busuladžić.

Svečanom otvorenju ove iznimno važne kulturne institucije, koja čuva veliko nacionalno bogatstvo, nazočili su predstavnici državne, entitetske i županijske vlasti, diplomatskog zbora, kulturnog života i civilnog društva, akademske zajednice i brojni građani.

(Jabuka.tv | Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.