Nakon Komšićevih čistki stižu i imenovanja: Poznata imena 6 novih veleposlanika BiH

Nakon čistke skoro svih veleposlanika koje je imenovao njegov prethodnik, sadašnji, član Predsjedništva BiH Željko Komšić predložio je nove diplomatske predstavnike BiH iz svoje “kvote”.

Iako je riječ o mjestima koja bi trebali popuniti hrvatski kadrovi, Komšić je ostao pri praksi iz svojih ranijih mandata kada je na veleposlaničke pozicije planirane za Hrvate imenovao (i) kadrove drugih nacionalnosti. Komšić je nominirao najmanje šest veleposlanika, doznaje Večernji list BiH.

Komšić će svog savjetnika Branimira Jukića predložiti za veleposlanika u Crnoj Gori, gdje je u ranijem Komšićevom mandatu već bio na toj poziciji, a bio je i veleposlanik BiH pri NATO-u.

Ovaj član Predsjedništva BiH će za veleposlanicu BiH u Španjolskoj poslati Danku Savić, suprugu Senada Avdića, vlasnika internetskog portala Slobodna Bosna. Savić je u ranijem Komšićevom mandatu, također, bila veleposlanica, i to u Češkoj.

Komšićev prijedlog za buduću veleposlanicu u Pragu je spisateljica Martina Mlinarević o čemu je već ranije pisano kroz medije.

U Veliku Britaniju će Komšićev savjetnik Vanja Filipović, za kojeg Večernji list navodi da je najpoznatiji po tome što je svojevremeno dospio u centar pažnje javnosti jer je s Komšićem uživao u luksuznom austrijskom skijalištu o trošku poreznih obveznika BiH.

Dalje, se navodi da će Komšić u Vatikan poslati Igora Žontara. Navode da je riječ o profesoru u Katoličkom školskom centru “Sveti Josip” u Sarajevu te da je radio u “Caritasu”, a ispred Vrhbosanske nadbiskupije bio je izabran na mjesto koordinatora za međureligijski dijalog pri Svjetskoj konferenciji religija za mir, a bio je i tajnik Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”.

Kao najveće iznenađenje među Komšićevim prijedlozima list navodi onaj koji se odnosi na Svena Alkalaja, kadra Stranke za BiH koji je svojevremeno bio ministar vanjskih poslova BiH. Za njega se tvrdi da će biti šef Misije BiH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku.

(www.jabuka.tv)