Nakon 6 desetljeća vladavine braće Castro: Kuba ima novog predsjednika

Miguel Díaz-Canel i službeno je u četvrtak postao predsjednik nakon što je s vlasti odstupio Raul Castro (86), potvrdilo je Nacionalno vijeće.

Castro će ostati na čelu Komunističke partije, no njegov odlazak s vlasti predstavlja simboličku promjenu vodstva budući da je Díaz-Canel potpredsjednik Kube od 2013. godine, piše NBC News.

Drug Diaz-Canel nije pridošlica niti netko neplaniran, rekao je Raul Castro kada ga je 2013. imenovao potpredsjednikom Kube.

Ta izjava odraz je Castrova povjerenje u zamjenika, svoju desnu ruku i vjernog sljedbenika partijske doktrine.

Diaz Canel (57), rođen je u radničkoj obitelji u gradu Santa Clari u središnjem dijelu Kube. Na tamošnjem sveučilištu stekao je diplomu elektroinženjera, zatim je 80-ih služio u vojsci pa postao profesor na sveučilištu na kojem je studirao.

Brzo se uspinjao partijskim ljestvama i stigao do dužnosti komunističkog čelnika u dvjema najvažnijim pokrajinama Villa Clari i Holguinu. U Villi Clari dopustio je procvat kulturnog života pa se tako u baru Mejunje održavao show tranvestita.

U Holguinu ga pamte kao sasvim običnu osobu. Nosio je stare košulje s otiskom Che Guevarina lika i vozio se biciklom.

Godine 2003., tada 43-godišnji Diaz-Canel postao je najmlađi član politbiroa, glavnog tijela partije.  Šest godina poslije Raul Castro imenovao ga je ministrom za visokoškolsko obrazovanje, a 2013. potpredsjednikom.

Uživa ugled učinkovitog pragmatičara i pamti se da je 2013. savjetovao zastupnike da “slušaju narod i skrbe se za njegove probleme”.

Diaz-Canel zagovara kontinuitet socijalističke revolucije i zato ne treba očekivati da će biti veliki reformator.

Diaz-Canel mogao bi, ipak, unijeti novi stil u predsjedničku dužnost na Kubi.

Njegova druga supruga Lis Cuesta često ga je pratila na putovanjima u inozemstvo i moguće je da Kuba dobije prvu damu, dužnost koju dosad komunistička Kuba nije imala.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.