Nakon 34 godine riješeno jedno od najmisterioznijih političkih ubojstava

Više od trideset godina nakon ubojstva švedskog premijera Olofa Palmea pred zatvaranjem je istraga koja je zapela unatoč mnogim indicijama koje se istražuju od 1986., objavile su švedske vlasti.

Glavni tužitelj najavio je da će uskoro objaviti sve detalje.

Krister Petersson je za nacionalnu švedsku televiziju SVT izjavio da će uskoro javno izložiti što se zbilja dogodilo i tko je odgovoran za zločin. Objavit će novu optužnicu.

Karizmatski socijaldemokratski premijer Olof Palme hladnokrvno je ubijen hicima iz vatrenog oružja na nogostupu u središtu Stockholma 28. veljače 1986. u 59. godini dok se pješice vraćao iz kina sa suprugom bez osiguranja.

Njegov ubojica uspio je pobjeći odnijevši sa sobom oružje koje nikad nije pronađeno.

U prigodi 30. godišnjice pogibije sadašnji premijer Stefan Loefven govorio je o “rani koja još krvari”. Predmet je do danas ostao nerasvijetljen.

Tisuće ljudi su saslušane, deseci su preuzeli odgovornost za taj čin, a spis na policama dug je 250 metara.

Smrt prvoosumnjičenika mogla bi biti razlog odustajanja od istrage, rekao je Petersson koji vodi slučaj od 2017., jer se po švedskom zakonu protiv pokojnika ne može podići optužnica.

Christer Pettersson, čije ime se izgovara kao i ime glavnog državnog odvjetnika, osoba je koju je prepoznala Palmeova supruga i proglašen je krivim u srpnju 1989., ali je nakon nekoliko mjeseci pušten uvjetno zbog nedostatka dokaza.

Njegov je iskaz bio upitan zbog okolnosti obilježenih nepravilnostima u kojima je bio uzet.

No taj ovisnik o alkoholu i narkoticima, već osuđen za ubojstvo, koji se jedno vrijeme hvalio premijerovim ubojstvom, nakon čega se povukao, umro je iznenada 2004. odnijevši svoju tajnu sa sobom u grob.

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.