Naknade rodiljama ovise o županijama, loša demografska politika “ubija” BiH

Demografska slika Bosne i Hercegovine iz godine u godinu sve je lošija. Broj rođene djece se smanjuje, a veliku ulogu u tome ima loša demografska politika. Dok je Republika Srpska odlučila u ovoj godini više novca izdvojiti za nezaposlene rodilje, u FBiH to pitanje još nije riješeno.

Stanje u županijama

Prava rodilja ovise o tome u kojoj su županiji. U nekim županijama ostvaruju pristojne novčane naknade, u nekima mizerne, dok ih u nekima još nema. Tako u Tuzlanskoj županiji rodilje ne dobivaju novčanu naknadu, a samo 100 KM jednokratne pomoći dobivaju nezaposlene majke u Hercegbosanskoj i Unsko-sanskoj županiji, piše Večernji list BiH.

U najboljoj situaciji u FBiH su nezaposlene rodilje Sarajevske županije, koje tijekom godine dana ukupno dobiju 2.160 KM, što je opet puno manje od onoga što je Vlada RS-a predvidjela za svoje nezaposlene rodilje, a sve to zahvaljujući povećanju proračuna za 2018. godinu, koji će iznositi 100 milijuna KM više od prošlogodišnjega.

Vlada Republike Srpske utvrdila je prednacrt proračuna za 2018. godinu u iznosu od 3,335 milijardi KM. Izmjene zakona uređuju uvođenje isplate mjesečnih naknada za nezaposlene rodilje u iznosu od 405 KM. Prema riječima ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a Dragana Bogdanića, nezaposlene rodilje će tu novčanu naknadu primati u razdoblju od 12 mjeseci, odnosno 18 mjeseci za treće dijete.

Vlada RS-a je te mjere donijela u svrhu povećanja nataliteta. Za isplatu tih dodataka bit će potrebno 16,20 milijuna KM u 2018., a 8,90 milijuna KM ići će iz proračuna, dok će ostatak biti osiguran iz doprinosa koji će biti 1,7 posto.

Podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine pokazuju kako su u prvih šest mjeseci 2017. rođene 13.374 bebe, a 18.798 osoba je umrlo, što znači da je prirodni prirast iznosio -5.424, a ako tome dodamo i trend iseljenja koji je zahvatio cijelu zemlju, broj stanovnika BiH rapidno se smanjuje, što potvrđuje i Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH prema osobama koje su odjavile prebivalište i boravište radi iseljenja.

Umrli naspram rođenih: U BiH svake godine nestane gradski dio Čapljine

Prema njihovim podacima, u 2016. godini 4.034 osobe odjavile su boravak, od kojih se 1.196 iselilo u Njemačku, u kojoj rodiljski dopust može trajati i do tri godine, ali je samo prva plaćena, a iznos koji dobivaju je 60% od posljednje plaće koje su primile.

Plaće i roditelji

U susjednu Republiku Hrvatsku, koja prakticira roditeljski dopust, odselilo se njih 888. Roditeljski dopust podrazumijeva da oba roditelja imaju pravo na dopust i naknadu.

Iz proračuna za 2017. roditeljima je namijenjeno 156,6 milijuna kuna (40,9 milijuna KM). U prvih šest mjeseci roditelji koji su ranije bili zaposleni primaju 100% plaće, a u drugih šest mjeseci 70%. Oni koji nemaju posao dobivaju 2.328 kuna (608 maraka), javlja Večernji list.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

 • Plaće 410 KM,mirovine 326 KM ,djeci nista,đacima i studentima nista,socijalne pomoći jad,starim i nemoćnim ništa…a njima u vlasti i 5000 KM placa,odvojeni život,jesti i piti,voziti se telefonirati itd.
  Ima novca ali ne daju potrebitima.

 • porodiljna naknada je jednokratna pomoć,
  šta je sa dječjim doplatkom????

  u njemačkoj porodiljna naknada iznosi 10 000 € i 200€ dječjeg doplatka do 18 god
  nakon toga djete završava školu ima posao plaća ide radni staž ide
  cjeli život osiguran

 • Imam prijateljicu čiji muž je na burzi u Hr i rođen u Hr ali i djete nema pravo ni na jadni dječiji u Hr jer je rođeno u BiH a dobilo sve hrvatske papire.A Njemačka i ostali daju svakom djetetu bez obzira živi li u Njemačkoj ili BiH.I mi ko neki Hrvati ?Na papiru ali nemamo prava kao Hrvati .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.