Najviše stručnjaka u Njemačku iselilo iz BiH – Jabuka.tv

Najviše stručnjaka u Njemačku iselilo iz BiH

Bosna i Hercegovina je među deset zemalja svijeta iz kojih je u proteklih godinu dana otišlo najviše stručne radne snage u Njemačku prema novom Zakonu o zapošljavanju stručne radne snage u toj zemlji, koji je počeo važiti prije godinu dana.

Međutim, ako se gleda po glavi stanovnika, BiH je na prvom mjestu u svijetu iz koje je stručna radna snaga iselila u Njemačku.

Prema informacijama stranice schengenvisainfo.com, po apsolutnim brojevima BiH je na sedmom mjestu, iz koje je u proteklih godinu dana u Njemačku u skladu s novim zakonom otišlo 1.159 ljudi.

Na vrhu liste je Srbija, jer je u tamošnjem njemačkom konzulatu radne vize u skladu s ovim zakonom dobilo 2.024 ljudi. Iz našeg regije u prvih deset su još Kosovo sa 792 stručnjaka koja su dobila njemačku vizu, te Albanija sa 778 stručnjaka.

Prema ovim podacima, na drugom mjestu po apsolutnim brojevima su Filipini, iz kojih su u Njemačku iselila 1.773 stručnjaka, međutim Filipini su zemlja sa 100 milijuna stanovnika. S 1.378 stručnjaka koji su se iselili u Njemačku na trećem mjestu je Vijetnam, međutim i on je zemlja s gotovo 100 milijuna stanovnika. Naredne tri zemlje ispred BiH su Indija, Turska i Ukrajina, koje sve imaju daleko veći broj stanovnika od BiH. Iza BiH, s 810 iseljenih stručnjaka, nalazi se Rusija, koja je također znatno mnogoljudnija od BiH.

Kako je naglašeno na spomenutoj stranici, nekoliko studija OECD zemalja, Regionalnog fonda za suradnju i Zapadnog fonda za demokraciju pokazuje da BiH po iseljeniku gubi 21.000 eura godišnje. Kako je naglašeno, 2018. je oko 50.000 građana BiH napustilo zemlju. Više od polovine ih je otišlo u Njemačku, a zatim u Sloveniju, 26 posto, i Austriju, devet posto.

U svim zemljama zapadnog Balkana, kako je naglašeno, najviše zemlju napušta najstručnije, najobrazovnije i uglavnom mlađe stanovništvo. Zapadnobalkanci se, kako je istaknuto, najviše sele upravo u Njemačku, koja cijeni rad i znanje koje ovi ljudi nose, a ujedno su se pokazali kao dobri radnici, pišu Nezavisne novine.

Podsjećanja radi, Njemačka, osim programa za dovođenje stručne radne snage, ima i program za dovođenje nekvalificirane radne snage sa zapadnog Balkana, prema kojem godišnje iz regije u Njemačku iseli oko 30.000 nekvalificiranih radnika. Također, Njemačka, u skladu s programom deficitarnih zanimanja, iz regije dovodi medicinare i njegovatelje, jer je ta zemlja suočena s alarmantnim manjkom ovog osoblja, a populacija rapidno stari.

Njemačka je od siječnja produžila važenje uredbe o doseljavanju nekvalificirane radne snage najviše na pritisak njemačkih poslodavaca, koji se suočavaju s manjkom kvalitetnih radnika u sektorima poput građevine i ugostiteljstva. S obzirom na to da Njemačka ne želi ovu regiju ostaviti bez radnika, ali i kao odgovor na neargumentirane tvrdnje desničarskih stranaka, od ove godine uvedena je kvota od 25.000 radnika godišnje, usprkos protivljenju njemačkog gospodarstva i nekoliko njemačkih federalnih zemalja, koje su zahtijevale da se ova kvota ukine.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.