Najviše rastu cijene proizvoda koje stanovnici najviše troše

Makroekonomisti očekuju da će se inflacija usporiti, a što se tiče poljoprivredno-prehrambenih proizvoda problem je daljnje kretanja cijena.

U novom danu N1 televizije o rastu cijena hrane govorila je stručnjakinja za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdana Blažić.

Ističe kako je osim napada na Ukrajinu, drugi problem izostanak poljoprivredne proizvodnje koja je vidljiva diljem svijeta. Ističe da su usjevi globalno podbacili i u Americi i Europi.

To je problem koji će se teško moći nadoknaditi ako nema dovoljne količine proizvodnje, prvenstveno žitarica. U Americi je podbacila pšenica, isto tako i kukuruz. Situacija je otprilike slična i u Europi što se tiče kasnijih usjeva i to ne može dovesti do značajnih korekcija cijena, naglašava Blažić.

Cijene energenata idu do 80 posto, gnojiva do dva i pol puta više, a rast cijena hrane će otprilike biti 20 posto više u odnosu na prošlu godinu, dodaje.

Najviše raste cijena proizvoda koje stanovnici najviše troše, a to su kruh, mlijeko, krumpir, svinjetina i jaja. To su proizvodi za koje se, ističe, očekuje najveći rast, više od 40 posto. Nesigurnost je ogromna, a cijena hrane počele su rasti još 2021. godine, kaže.

Utjecaj ekstremnih vremenskih prilika je sve veći i to stalno utječe na tu nesigurnost. Teško je reći kako će to izgledati sljedeće godine, tvrdi stručnjakinja za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdana Blažić.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Istina..a jesu.li autodijelovi pojeftinili gradonacelnice Sirokog nabijem te na vrh k….
    Da vozis svoje i placas djelove zavrsio bi onaj usrani rotor kod škole gore.Danas ona dva jadnika iz vodovoda lopatom i karijolom krpe rupe po selendri od grada.
    Stvarno si jadan i potpuno izgubio razum.Obecao si do pocetka skolske godine some jedan.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.