Najviše boravišnih naknada naplaćeno u Čitluku

Turistička zajednica HNŽ-a u prošloj godini ostvarila je prihod od 1,75 milijuna maraka i gotovo cjelokupan iznos prikupljen je od članarine i boravišnih pristojbi.

Uvidom u strukturu prihoda vidljivo je blago povećanje ostvarenih prihoda po osnovi članarina i prihoda po osnovi uplaćenih boravišnih pristojbi u odnosu na ostvarene u istom razdoblju 2017. godine za četiri posto.

Kako se troši novac Prihodi po osnovi uplaćene boravišne pristojbe iznosili su 739.167 maraka. U odnosu na planirane, ostvareno je povećanje od 14 posto. Tek kada se vidi koliko je sredstava prikupljeno po općinama, jasno se može zaključiti zašto je potrebno promijeniti zakon i oformiti lokalne turističke zajednice.

Tako su u općini Čitluk prikupljene 343.183 marke boravišnih pristojbi, odnosno 46,43 posto od ukupnog iznosa u županiji. Na drugom mjestu je Neum s prikupljenih 211.466 maraka boravišnih pristojbi, a tek na trećem Mostar sa 164.469 maraka prikupljenih po istoj osnovi, odnosno 22,25 posto od ukupnoga iznosa naplaćenih boravišnih pristojbi u HN županiji. Podaci za Konjic, Prozor-Ramu i Čapljinu su zanemarivi, a zanimljivo je kako Jablanice uopće nema na popisu.

S druge strane, prihodi po osnovi naplaćene članarine najveći su u Mostaru i iznosili su lani gotovo 800.000 maraka ili 80 posto od cjelokupnog iznosa članarina u Turističkoj zajednici HNŽ-a. Tablica troškova ove institucije kaže kako su najveći troškovi plaće zaposlenika na koje je potrošena 609.291 marka te stavka ostali troškovi koja iznosi 661.433 marke, piše Večernji list.

Pod stavkom 7., ostali rashodi knjiženi su promotivni troškovi i troškovi programskih aktivnosti u ukupnom iznosu od 586.694 KM i ostali rashodi u iznosu od 56.112 KM. Najveći dio tih troškova odnosi se na sufinanciranje različitih turističkih manifestacija koje je odobrilo Turističko vijeće TZ-a (u iznosu od 191.000 KM), odluka direktora TZ-a (u iznosu od 91.150 KM), troškovi postavljanja nove turističke signalizacije u iznosu od 72.375 maraka, troškovi provedbe projekta RiTour od 102.174 KM, navodi se u izvješću. Putni troškovi u zemlji iznosili su 16.633 marke, putni troškovi u inozemstvu 67.097 maraka, a troškovi sajmova 159.004 KM, što je ukupno iznosilo 242.734 marke.

Prisutnost na sajmovima jedan je od najvažnijih načina promocije turizma na kojima se na prikladan način i u neposrednim kontaktima sa zainteresiranim subjektima i potencijalnim turistima može prezentirati turistička ponuda naše županije.

Od Potoka do Rusije Kao i prethodnih godina, u 2018. godini nastavljen je kontinuitet sajamskih nastupa u zemlji i inozemstvu, tako da je TZ HNŽ-a u 2018. godini sudjelovao na sljedećim sajmovima: IFT Sajam turizma (Beograd, Srbija), “Holiday World” (Prag, Češka), Travel trade, Rimini; TT WAESAW, Varšava; Ferien-Messe Wien 2018., Beč; FITUR, Madrid; slovakia Tour, Bratislava; MITT Moscow 2018., Moskva; Međunarodni sajam turizma Kragujevac; Sajam gospodarstva MOSTAR (Mostar), Dani trešnje (Potoci, Mostar), ZEPS (Zenica), EKO BIS (Bihać), Međunarodni sajam turizma “LIST” 2018. Lukavac, Međunarodni sajam šljive Gradačac; “Dani jabuke” Goražde i “Dani maline” Novi Travnik, navedeno je u izvješću.

Što je županija dobila od odlazaka na ove sajmove, nije istaknuto. Vlasti HNŽ-a najavile su kako će uskoro krenuti u proces uspostave lokalnih turističkih zajednica, tako da će doći do velikih promjena kada je u pitanju raspodjela sredstava po ovoj osnovi. Najveći dio novca ostat će u lokalnim sredinama, tako da će uloga Turističke zajednice HNŽ-a biti znatno drugačija nego je to sada slučaj.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.