Najveće reforme do sada: Ovo je sedam uvjeta koje ima Most

Božo Petrov i Drago Prgomet

Koalicija Most je bliža SDP-u, ali cijena podrške bila bi odlazak šefa SDP-a Zorana Milanovića s mjesta premijera kao i najveće reforme koje je Hrvatska ikada vidjela.

1. Regije i ukidanje općina

Sadašnji teritorijalni ustroj s 556 općina i gradova te 20 županija je neodrživ. Općina mora imati minimalno 5000 stanovnika. Manje će se morati pripojiti većima. Umjesto županija, 4-5 regija s po pola milijuna stanovnika.

2. Pošteniji izborni sustav

Svaki glas mora jednako vrijediti. Biralo bi se umjesto 140 zastupnika njih 110. Izborne jedinice po regijama u kojima se bira 50 i 60 zastupnika. Ustavni referendum o tome treba li ukinuti pravo glasa dijaspori.

3. Nema novih poreza, reži postojeće

Rezanje poreza, pa čak i ako prodube rupu u proračunu. Time će se potaknuti gospodarstvo. Treba imati samo četiri poreza: na plaću, PDV, onaj kojim se stimulira i onaj kojim će se jače oporezovati bogatstvo.

4. Efikasnija i manja javna uprava

Provesti za sve službenike testove znaju li na mjestu raditi. One koji ne odgovaraju kriterijima, otpustiti ili premjestiti. Zapošljavanje samo natječajima po struci. Ravnateljima mandat na pet godina da ih politika ne smjenjuje.

5. Veće izdvajanje za mirovine

Umjesto pet posto, za drugi mirovinski stup izdvajati iz plaće šest posto. Dizati postotak svake godine za jedan posto ako BDP raste više od dva posto godišnje. Mirovine moraju biti 60-70 posto prosječne plaće, a ne 40 posto.

6. Više novca i ovlasti za USKOK

Uvesti elektroničke spise u sudstvo. Rad sudaca provjeravati svake godine i micati one koji ne rade dobro. Više novca i ovlasti dati DORH-u i uskoku, a uvesti i kazneno djelo “ometanja pravde”. Promjena ovrha.

7. Kazne za one koji ne daju plaću

Ako poslodavac ne isplati plaću dva mjeseca, država preuzima isplatu neto plaća radnicima. ali u tvrtku stižu dva nadzornika na tri mjeseca. nakon tog roka oni odlučuju hoće li tvrtka u stečaj ili dalje raditi.

(www.24sata.hr)


17 komentara

 • Gdje je onaj od jučer što je govorio neka se smjenjuju HDZ i Most na čelu. Baš me zanima što misli o sljedećem zahtjevu:
  Ustavni referendum o tome treba li ukinuti pravo glasa dijaspori.

 • Božo svjetlo dana prvi put u životu ugledao u dijaspori, rođen u Mostaru. Fakultet završio u dijaspori. Rođen i znanje stekao u dijaspori. Ali sad ga dijaspora ne zanima a ako je itko dijaspora onda je on. Treba mu Ustavno ukinuti pravo glasa. Ljigavac zeleni.

 • Hvala ti Bože, što si nam poslao Petrova i Prgometa i Lovrinovića !!!
  Prgomet mora biti premijer………….. Jednostavan, obrazovan,čovjek koji zna što želi, čovjek od stava i formata….Petrov- oličenje reda,rada i poštenja… Lovrinović- najveći stručnjak računarstva i ekonomije, također poštenje na prvom mjestu………….
  Ne moram ni reći koliko mi je muka od Milanovića i Karamarka!!!
  Najbolje da postanu prošlost….

  • je li to onaj isti što mu je stric pop i što mu pravi vile po Metkoviću. Ljigavac, samim tim što nije dobio većinu u svom gradu, govori koliko vrijedi. Pa sam je on dijaspora, kao i Prgomet koji je bosanac, a za ovog Lovrinovića ne znam odakle je točno. I meni je muka od ove dvojice, ali ovaj je još gori!

 • Herceg Bosna nije dijaspora već oteta hrvatska zemlja,svi vi koji ponavljate riječ dijaspora za Široki Brijeg,ukucavate čavle u križ zvani Herceg Bosna…Opametite se ljudi,likovi poput hadezovaca nas otuđuju od naše matice a da toga narod nije ni svjesan.
  Pa ova tri bijedna zastupnika točnije taj zakon je izglasala vlada za vrijeme vladavine HDZ-a!
  Pogledajte,hoćemo posebnu jedinicu za Herceg Bosnu,nije problem platit će mo i taj porez…

 • Šta ovaj o diujaspori priča a rođen u mostaru završio fakultet i specijalizaciju u Mostaru, i mi smo Hrvati koji smo branili svoju hrvatsku zemlju sa obe strane granice postavljane upravo da nas razdvoje i zovu dijaspora,nije nikad bilo i neće biti.

 • Apsolutno se slažem za ukidanje zastupnika dijaspore. To je mehanizam preko kojeg HDZ jeftino dobije 3 lutke na koncu… 🙂

  To bi bila fantastična stvar kada bi se birali ljudi koji bi se istinski borili za naše interese, ali dosad je bila praksa da zastupnici dijaspore automatski pripadaju HDZ-u i uopće ne koriste pravo javljanja u hrvatskom saboru da izvrše pritisak na obranu interesa Hrvata u BiH (3. entite, TV program…).

  S obzirom da su sva 3 glavna čovjeka Mosta ili Hrvati iz BiH (Lovrinović, Prgomet) ili značajan dio života proveli u BiH (Petrov), mislim da znaju u kakvoj se situaciji nalaze Hrvati u BiH i možda će nešto i učiniti za nas. Povijest nas uči da HDZ to nije radio.

  • Nisam znao da komenatre pišu djeca iz dječijeg vrtića.
   Nije ti Petrov Sveti Nikola sa ili dobra vila sa čarobnim štapićem nego političar.

 • Najgore od svega što se rodio i izškolao u dijaspori tkz. i sad umjesto da se bavi strukom koja je društvo veoma koštalo on otišao u političare.brže se napreduje a mnogo lagodnije živi i više parali.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.