Najveće greške koje radite kad perete traperice

Neki tvrde da traperice ne biste uopće trebali prati u mašini, ali većina nas to čini barem jednom tjedno. Kako bi plave ili crne traperice što duže izgledale kao nove, izbjegnite greške koje će uništiti boju.

1. Ne okrećete ih naopako

Bez obzira na ciklus koji odaberete, pranje i sušenje je štetno za boju. Kako bi se boja što manje ispirala, okrenite traperice naopako prije nego ih stavite na pranje i sušenje. Također, zakopčajte sve gumbe ili patentne zatvarače.

2. Stavljate previše odjeće u mašinu

Što više odjeće stavite u mašinu, prije ćete biti gotovi, ali će više patiti boja na trapericama. Bez prostora za kretanje zatvarači i zakovice mogu zapeti, a šavovi popucati. Odjeća treba kružiti i prevrati se slobodno kako bi se mogla dobro oprati i osušiti.

3. Birate pogrešan ciklus

Ako želite da traperice što duže izgledaju kao nove, trebate izabrati što nježniji ciklusi pranja i sušenja. Ručno pranje i sušenje na zraku su najpoželjniji, ali ne i u smislu vremena i truda. Osim ako traperice nisu jako prljave, najbolje ih je prati u hladnoj vodi. Izaberite neki od nježnijih ciklusa i sušite ih na nižim temperaturama.

4. Ne koristite deterdžent za obojeno rublje

Posebni deterdženti za tamno rublje zaista djeluju. Imaju sastojke koji zadržavaju boju i deaktiviraju klor u vodi koji je može izblijedjeti. Ako želite zadržati boju tamnih traperica, isplati se uložiti u takve deterdžente.

5. Predugo ih ostavljate u sušilici

Ako se predugo ostavi u sušilici, tkanina će se skupiti i ‘spržiti’. Sve tkanine, a posebno traper, poželjno je izvaditi iz sušilice dok su još blago vlažne. Jednostavno ih izravnajte i ostavite da se do kraja osuše na zraku. Ako i nakon pranja i sušenja na nižim temperaturama vidite ostatke boje na filteru sušilice, najbolje bi bilo izbjegavati sušilicu. (Magazin.hr) 

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.