Najveća zapljena cigareta u BiH u ovoj godini

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje, u operativnoj akciji ”Strijelac”, na Graničnom prelazu Rača oduzeli su 51.500 kutija cigareta u vrijednosti 309.000 KM što je najveća zapljena cigareta u BiH u 2022. godini.

Na osnovu operativnih aktivnosti, ovlašteni službenici Skupine za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog cantra Tuzla izvršili su na graničnom prijelazu Rača detaljan pregled teretnog motornog vozila.

U pošiljci koja je ulazila u carinsko područje Bosne i Hercegovine, bila je deklarirana radna oprema kao roba koja se uvozi u BiH. Detaljnim pretresom vozila pronađena je skrivena i krijumčarena veća količina neprijavljenih i neobilježenih trošarinskih proizvoda.

Radilo se o 51.500 kutija cigareta (Regina, Manchester, Corset, FM, Trocadero), čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na 309.000 KM. Aktivnosti na terenu provedene su u skladu s instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i naredbom Suda BiH.

Foto: UNO BiH

Protiv osumnjičene osobe će biti podnesen izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo ”krijumčarenje” iz Kaznenog zakona BiH.

Podsjećamo da je tijekom 2022. Odjel za provođenje propisa RC Tuzla, Skupina za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja privremeno i trajno oduzela 91.179 kutija cigareta, 7.900 kutija ručno motanih cigareta, dva stroja za rezanje duhana, 1.382 kg sitno rezanog duhana i 615 kg duhana u listu, priopćeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

(www.jabuka.tv)