Najveća plaća ostvarena u Federaciji iznosi 224.134 KM

Dok je prosječna plaća u FBiH oko 860 KM, i ako se zna da je stopa nezaposlenosti izuzetno visoka, za pojedince izgleda nema krize, sudeći prema prijavljenom iznosu mjesečne plaće.

Prema evidencijama koje vodi Porezna uprava Federacije BiH, najveća plaća u 2016. godini isplaćena je u prosincu u iznosu od 224.134,16 KM i to u djelatnosti novčano posredovanje, piše Klix.ba. Navedena djelatnost uključuje prikupljanje depozita i/ili bliskih supstituta depozita te odobravanje kreditnih ili zajmovnih sredstava, kao i djelatnosti poštanskih žirobanaka i poštanskih štedionica, odobravanje stambenih kredita od specijaliziranih depozitnih institucija, djelatnosti obrade novčanih naloga. Navedena plaća isplaćena je u Sarajevskoj županiji.

Iz porezne uprave FBiH nisu mogli reći je li u ovaj iznos uključen i neki dodatni prihod, poput naplate dividende, uz napomenu da je sve zavedeno pod naplatu dohotka, odnosno plaće. Ovaj podatak dodatno potvrđuje da se u bh. društvu stvara sve veći jaz između bogatih i siromašnih.

Najveće prosječne plaće bilježe se u bankarskom sektoru i kroz menadžerske pozicije, dok su najmanje plaće u proizvodnom, realnom sektoru. Treba istaknuti i da veliki broj građana ima i plaću ispod prosjeka ne uzimajući u obzir koliko je redovita. Paralelno s tim iz Vlade FBiH dolaze informacije o stalnom porastu broja zaposlenih, i to 33.527 novozaposlenih uz rast BDP-a.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • A plaće radnika 400- 500 KM
    Mirovine 326 KM većini.
    A di su nezaposleni, studenti, đaci , bolesni, stari ,porodiljne , dječiji..
    Strašno.

  • Sram me u kakvoj drzavi zivimo i kakav smo mi to mentalitet naroda! Fuj! Gadi mi se ova drzava i ovaj narod! Jer smo glupi, nesposobni, jadni, kukavicki narod koji suti i ne bleji iako smo ovce i nemamo sto jesti!

Komentiraj: