Najskuplji vodopad na svijetu nalazi se u BiH

Zaljubljenicima u prirodne ljepote BiH nije stran podatak da naša zemlja ima više vodopada nego Italija, Francuska i Njemačka zajedno, no jeste li znali da ujedno imamo i najskuplji vodopad na svijetu.

Naime, ako želite doći do vodopada Skakavac koji se nalazi u Nacionalnom parku “Sutjeska”, potrebno je izdvojiti 1.000 KM za ulaznicu.

Perućica je jedinstvena prašuma u Europi, a Skakavac je ukras i biser ponude Europe, vodopad koji je visok više od 78 metara i nalazi se u središtu prašume. Da bismo ga očuvali, stavili smo pristojbu za ulaz od 1.000 KM po osobi, kazao je prošle godine ravnatelj parka Aleksandar Kovač.

Objasnio je i kako su smanjili broj grupa koje mogu posjetiti Perućicu na deset uz prethodnu najavu i obveznu pratnju njihovog vodiča. Iz parka ističu kako politikom koja nije ekonomski isplativa pokušavaju sačuvati prašumu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Upoznaj Balkan (@upoznajbalkan_)

Najveći problem stvarali su domaći turisti koji su ulazili u srce prašume, ostavljali smeće, urezivali inicijale u kore drveća, pravili buku, čak su znali i vatru naložiti, stoga se cijenom od tisuću maraka pokušava zaštiti samo srce prašume koji je vrlo osjetljiv eko-sustav.

I dalje postoji staza kroz Perućicu koja se ne naplaćuje, odnosno može doći tko god želi s ulaznicom Nacionalnog parka, ali za ulazak u srce prašume morat će se platiti 1.000 KM.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.