Najsiromašnije općine “časte” s računalima i printerima i traže da novac troše odgovorno

Vlada Republike Srpske je donijela odluku da izrazito nerazvijene općine, točnije njih 19 pomogne s tisuću maraka kako bi “ojačala” njihove kapacitete.

Ovaj novac je namijenjen za nabavku materijalno-tehničke opreme. Ako se pogledaju aktualne cijene za tu svotu moći će kupiti računalo s pristojnom konfiguracijom i printer.

Jednostavna računica pokazuje kako za “jačanje matičnih službi i poboljšanje javnih usluga za građane” ove lokalne zajednice imaju 2,7 KM  dnevno.

Iako je u pitanju skroman iznos, iz Vlade poručuju kako se sredstva moraju trošiti odgovorno i u skladu sa njhovom namjenom.

Zadužuju se općine da sredstva koriste za ovu namjenu i da izvještaj o realizaciji utrošenih sredstava dostave Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, stoji u odluci Vlade RS objavljenoj u Službenom glasniku Republike Srpske.

Mizernu pomoć u ukupnom iznosu od 19.000 maraka na jednake dijelove podijelit će: Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Rudo, Srebrenica, Trnovo, Čajniče i Šekovići.

Zanimljivo je da vlast u Srpskoj ne štedi na kupovini zrakoplova, helikoptera i opremanju svojih vila dok se s druge strane nerazvijene općine “jačaju” s iznosom nešto većim od prosječne plate.

Primjera radi, samo je za tajno opremanje vile na Jahorini, a koja je u neposrednoj blizini nekih od gore pobrojanih općina u prošloj godini uloženo preko milijun maraka.

Kada je ova godina u pitanju samo za kupovinu letjelica bit će uloženo preko 70 milijuna maraka, što je na razini godišnjeg proračuna Fonda za dječiju zaštitu.

Ljubo Petrović, načelnilnik općine Osmaci, kaže za Capital.ba kako su u pitanju vrlo skromna sredsta.

Mali je to resurs da bi se moglo na bilo koji način pomoći građanima. Previše je to skromno da bi se nešto uradilo, kazao je on.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.