Najpametnija žena na svijetu živi u potpunoj anonimnosti – Jabuka.tv

Najpametnija žena na svijetu živi u potpunoj anonimnosti

Marilyn vos Savant rođena je kao Marilyn Mach, ali prezime svog oca nije zadržala tako dugo.

Jako je rano počela vjerovati kako bi se trebala zadržati predbračna prezimena, pa bi tako sin trebao preuzeti očevo prezime, a kćerka majčino.

Tako je ona postala Marilyn vos Savant (stručnjak), što joj i pristaje. Ona je ipak žena s najvišim kvocijentom inteligencije na svijetu.

Rješavala je dva testa

Dok je bila 10-godišnja djevojčica, rješavala je dva testa inteligencije. Prvi je bio Stanford-Binet test i uključivao je set pitanja koji mjere kognitivne sposobnosti kroz pet faktora. Drugi je bio Mega test, dizajniran kako bi mjerio IQ iznad 145.

Prema Mega testu, njezin IQ iznosio je 186, a po Stanford-Binetovoj skali bio je 228. Nakon kratke analize stručnjaci su zaključili da ova desetogodišnjakinja ima mentalne sposobnosti 23-godišnjaka. Trideset godina nakon toga u povijesti će ostati upisana kao osoba s najvišim IQ-em na svijetu koja je dugo držala i taj rekord u Guinnessovoj knjizi rekorda sve dok ta kategorija nije ukinuta 1990. godine.

Usprkos njenom IQ-u bez presedana, njeno je obrazovanje bilo poput bilo kojeg drugog. Išla je u lokalnu srednju školu i radila u očevoj trgovini. Studirati je počela na društvenom studiju, a zatim se preselila na studiji psihologije na Sveučilište Washington, od kojeg je odustala nakon dvije godine.

Početkom osamdesetih preselila se u New York i počela graditi svoju karijeru u pisanju, pisala je i IQ kvizove za Omni magazin prije nego što je dobila posao u Parade. Pisala je kolumnu, a ljudi su joj mogli slati pitanja na koja bi im ona odgovarala. Godine 1987. udala se za Roberta Jarvika, jednog od dizajnera umjetnog srca Jarvik-7, piše Express.hr.

Daleko od bilo kakvih reflektora

Kasnije je postala šefica financija u Jarvik Heart Inc. Njih dvoje tada su bili poznati kao najpametniji par u New Yorku. Tijekom godina bilo je rasprava o autentičnosti testova koji su izmjerili njenu razinu IQ-a, s obzirom na to da trenutne verzije ne omogućavaju rezultate iznad 170. I ona sama je tvrdila kako je to pomalo nejasno područje, s obzirom na to kako inteligenciju više nije tako lako mjeriti.

Postoje tisuće faktora koji mogu utjecati na mentalne sposobnosti i inteligenciju, a nisu svi testovi opremljeni dovoljno kako bi se sa svime mogli suočiti. Ona je bez sumnje jedna od, ako ne i najpametnija osoba na svijetu, ali Marilyn vos Savant potpuno se držala podalje od bilo kakvih reflektora. I ostala je u anonimnosti, sasvim obična žena, kolumnistica i autorica koja je objavila nekoliko knjiga.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.