Najopasniji serijski ubojica u povijesti BiH otpušten iz banjolučke klinike

Očekivao sam da će me po povratku u BiH netko sprovesti na liječenje u psihijatrijsku bolnicu, ali, umjesto toga, policajac me odvezao kući i nitko se više nije pojavljivao, izjavio je svojevremeno Kotoran, piše Dnevni avaz.

Serijski ubojica Goran Kotaran (33), uz jake mjere osiguranja, prebačen je prije nekoliko dana iz Kaznenopopravnog zavoda Foča u Univerzitetsko klinički centar RS. No, kako saznaje Avaz.ba, a što je potvrđeno i Univerzitetsko kliničkog centra RS, Kotoran je otpušten iz bolnice. Naoružani policajci iz bolnice nam nisu mogli kazati, da li Kotoran vraćen u zatvor ili je, pak, premješten, u neku drugu bolnicu.

Dok je Kotaran bio u banjalučkoj bolnici, u UKC RS je vladala vanredna situacija, a Kotarana su čuvali do zuba naoružani članovi Jedinice za podršku MUP-a RS. Sve je bilo podređeno njegovoj sigurnosti, ali i sigurnosti građana i zaposlenih na Univerzitetsko kliničkom centru.

Kotarana je u Banja Luku dovela Interventna jedinica Sudske policije RS iz KPZ Foča, gdje robija 20 godina po pravosnažnoj presudi Vrhovnog suda RS iz prosinca 2008. godine zbog dvostrukog ubojstva u Kozarskoj Dubici. Kotaran već godinama ima problema s nogom, što je bilo vidljivo i tijekom suđenja prije više od 10 godina kada je nosio štake. Sada je opet došlo do infekcije koja može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, ispričao je novinarima izvor blizak pravosuđu RS.

Najopasniji ubojica

U Univerzitetskoj bolnici Foča su odbili da ukažu pomoć Kotaranu iz nepoznatih razloga, nakon čega su u KPZ Foča osuđenika morali poslati u Banja Luku kako bi mu ukazali pomoć. U vrijeme uhićenja u lipnju 2006. godine Kotaran je ocijenjen kao najopasniji ubojica u povijsti RS i BiH.

Nedugo nakon deportacije iz Švedske, u obiteljskoj kući u Kozarskoj Dubici, ubio je Seada Kanurića (49) zvanog Stevo Mucavi i Predraga Vrbana (31) zvanog Pedi Lopov. Nakon što ih je zadavio golim rukama, njihova tijela je zakopao u dvorištu kuće. Ubrzo je uhićen, a njegovo suđenje pratile su jake mjere osiguranja s obzirom na to da su se pojavile informacije kako se sprema njegova likvidacija.

Kotaran je dio svog života proveo u Švedskoj, gdje su ga dovodili u vezu s više nerasvijetljenih ubojstava. Nakon postupka, Švedska ga je deportirala u BiH. On je ujedno bio prvi koji je tokom sudskog postupka u Banjoj Luci svakodnevno nosio pancirni prsluk. Iako je Kotaran osuđen zbog dvostrukog ubojstva i nosi epitet najopasnijeg ubojice za vrijeme služenja višegodišnje kazne u KPZ Foča jedan je od najprimjerenijih osuđenika.

Kotaran se nalazi u C odjeljenju, takozvanom srpskom Alkatrazu.

Ubojstvo Goranova oca

Goranov otac Dušan Kotaran poznat je svojevremeno kao jedan od dubičkih šefova podzemlja za čije se ime nesližbeno vezuje čak i trgovina bijelim robljem. Sumnja se da je zbog toga i ubijen u prosincu 1999. u kafani u Dubici, a ubojstvu je prisustvovao i sin Goran. Nakon očeve smrti, on je otišao u Švedsku, s nepunih 17 godina, kod majke. Tamo je počinio dva ubojstva, ali je poslije psihijatrijskih pregleda deportovan u BiH s dijagnozom mentalno bolesne osobe.

– Očekivao sam da će me po povratku u BiH neko sprovesti na liječenje u psihijatrijsku bolnicu, ali, umjesto toga, policajac me odvezao kući i nitko se više nije pojavljivao – izjavio je svojevremeno Kotoran.

Pošto nije hospitaliziran, o njegovom stanju i ponašanju je svjedočila njegova baka Stana. Ona je navela da je nakon povratka njen unuk širio strah po cijelom mjestu.

– Nije htio u bolnicu, pa sam ga morala služiti, čak i onda kada sam operisala žuč. Često je mijenjao raspoloženje i bojala sam ga se. Ljudima iz susjedstva zabranio je da dolaze, na mene je vikao, a razbio mi je televizor i telefon. Nije prezao ni od čega – izjavila je baka Stana nakon uhićenja unuka.

To se i potvrdilo u lipnju 2006., kada je Goran, zajedno sa svoja dva polubrata po majci, Miroslavom Gligićem (30) i Borislavom Dabićem (24), uhićen zbog sumnje da je zadavio Predraga Vrbana (31), zvanog Pedi Lopov, i Seada Kanurića (49), zvanog Stevo Mucavi, te da je njihova tijela sakrio u svom kokošinjcu. Ovu trojku je u Kozarskoj Dubici tada uhitila četa od sto policajaca.

Poslije uhićenja Kotarana i njegove polubraće, policija RS je pretresla Kotaranovu kuću, u kojoj su pronađena dva puškomitraljeza, dvije automatske puške, dvije zolje, tri bombe, više pištolja, hladno oružje, uređaji za noćno osmatranje, alat kojim su zakopana tijela Kanurića i Vrbana, njegovih žrtava, kao i 490 tableta ekstazija i špricevi za intravensko korištenje narkotika. Kada je izrečena presuda, Kotaran je izrazio samo jednu želju – da se podvrgne novom psihijatrijskom vještačenju i to s psihijatrom s kojim bi mogao da komunicira.

– Ja sam bolesna osoba i ako mi u narednih 16 godina u zatvoru omogući liječenje, na slobodu ću izaći normalan – rekao je Kotoran.

Prilikom izricanja presude, sudija je pročitao da je “jasno i nedovosmisleno utvrđeno da optuženom ne treba mnogo da bi izvršio ubojstvo”.

(www.jabuka.tv)
3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.