Najkraća ulica u Mostaru krije brojne tajne i zanimljivosti

Ulica Kulluk, koja Kujundžiluk povezuje s Ulicom maršala Tita, najkraća je ulica u Mostaru, a možda i u Bosni i Hercegovini.

Ova ulica s dvjema brojkama bila je svjedok mnogih zanimljivih događaja koji su se dogodili u Mostaru, a široj javnosti potpuno su nepoznati, piše Večernji list BiH.

Prva kazališna predstava

Kada s glavne (Titove) ulice silazite prema Starom gradu niz devet stuba koje čine jedan dio ove ulice, s desne strane vas dočeka plava ploča s natpisom “ulica Kurluk”, što je pogrešno, jer pravi naziv ove ulice je Kulluk, što u prijevodu s turskog jezika znači “ulica nadničara”, a to je i bila za vrijeme osmanske vladavine.

Ova ulica za vrijeme Osmanskog Carstva imala je četiri kućna broja i bila je mjesto gdje su se nadničari okupljali.

Iako mala, bila je jedna od glavnih ulica u tadašnjem središtu grada Mostara, gdje su se sastajali zanatlije i gdje se vodio intenzivan gospodarski život. U njoj su zabilježeni neki od najznačajnijih događaja u povijesti Mostara, o kojima rijetki građani grada na Neretvi nešto znaju, a turisti skoro ništa, čak ni to je i najkraća i da nosi pogrešan naziv.

Upravo u ovoj ulici 24. srpnja 1884. godine održana je prva kazališna predstava “Veliki Petar, car ruski” koju je priredilo Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada. Na uglu ulice Kulluk i Kujundžiluka postojao je han koji je sagrađen za vrijeme turske vladavine.

Poslije 1878. godine prozvan je hotel Europa i ostao poznat pod tim imenom sve do danas. Već neko vrijeme od nekolicine građanskih udruga postoji inicijativa da se ispravi naziv ulice te postavi ploča da je u njoj odigrana prva kazališna predstava, ali to još nije naišlo na plodno tlo kod gradskih institucija.

Osim ovih kulturnih i bitnih događaja za grad Mostar, ova ulica pamti i strahote prirodnih nepogoda iz 1804. godine kada su zabilježene velike oborine koje su došle s platoa Podveležja.

U povijesnim dokumentima zapisano je kako je bila tolika bujica da je odnijela jedno skladište i kroz njega nosila mrtvačke ljesove iz pravoslavnog groblja koje se nalazi iznad ove ulice, udaljeno oko 400 metara.

Danas se u ovoj ulici nalaze dva ugostiteljska objekta s predivnim pogledom na simbol grada Mostara – Stari most, a mnogi turisti i građani koji kroz nju prolaze ili u njoj sjede ni sami ne znaju kakve sve priče i zanimljive događaje krije ova ulica duga svega 27 metara.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.