Najduža riječ na svijetu ima čak 175 slova

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najduža riječ na svijetu je grčka. Ima 175 slova i 78 slogova.

Ova riječ, naravno, nije u svakodnevnoj upotrebi. Teško je i pročitati je, a kamoli zapamtiti. Ako ste mislili da je riječ o nekoj suvremenoj kovanici osmišljenoj da obori rekord, varate se, prenosi Avaz.

Tvorac riječi koja drži Guinnessov rekord rekord je Aristofan, antički grčki komediograf iz petog stoljeća prije Krista. On je ovu riječ izmislio i upotrijebio u svojoj komediji Ženska skupština.

To je naziv izmišljenog jela, koje je pravi svaštaraš od desetina sastojaka.

Riječ u originalu na grčkom ima 175 slova i 78 slogova i izgleda ovako:

λοπαδο­τεμαχο­σελαχο­γαλεο­κρανιο­λειψανο­δριμ­υπο­τριμματο­σιλφιο­καραβο­μελιτο­κατακεχυ­μενο­κιχλ­επι­κοσσυφο­φαττο­περιστερ­αλεκτρυον­οπτο­κεφαλλιο­κιγκλο­πελειο­λαγῳο­σιραιο­βαφη­τραγανο­πτερύγων

Latinična transliteracija je čak i nešto duža, ima 183 slova.

Lopado­temaho­selaho­galeo­kranio­lipsano­drimipo­trimato­silfio­karavo­melito­katakehi­meno­kihl­epi­kosifo­fato­perister­alektrion­opto­kefalio­kiglo­pelio­lago­sireo­vafe­tragano­pterigon

Značenje riječi moglo bi se opisati kao “jelo sastavljeno od raznih vrsta poslastica, ribe, mesa, životinja i umaka”.

U pitanju je frikase od najmanje 16 različitih sastojaka, i slatkih i kisjelih. Sadrži, između ostalog, komadiće raznih vrsta ribe, morskog psa, raže, rakove, školjke, meso pijetla i goluba, med, začine, komorač, zečetinu, vino… da ne nabrajamo dalje.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.