Najavljeno poskupljenje pršuta: “Vrlo lako može dovesti i do pada potrošnje”

Rast cijena pršuta neminovan je, kazao je predsjednik Klastera hrvatskog pršuta Darko Markotić na 9. danima hrvatskog pršuta u Rijeci.

Opravdanje u poskupljenju pršutari nalaze u rastu cijena sirovina, energenata, rada, povećanja troškova, ukratko – svih ulaznih troškova, piše Večernji list BiH.

Rast cijena vrlo lako može dovesti i do pada potrošnje. Zbog svih tih neizvjesnih vremena kroz koja prolazimo, mi pršutari nastojimo proširiti svoje tržište prije svega na EU. Taj korak nije ni jednostavan ni lagan jer dolazimo na razvijena tržišta na kojima su prisutni veliki proizvođači i veliki razvijeni brendovi. Za kvalitetan iskorak na tržište Europe potrebne su daljnje investicije u proizvodnju, pakiranje, marketing.

Tako da su veliki izazovi pred nama, poručio je Markotić, naglasivši kako se u Hrvatskoj još uvijek proizvodi oko 500 tisuća komada pršuta godišnje, a potroši oko milijun, odnosno da je potražnja dvostruko veća od proizvodnje pa hrvatski proizvođači imaju prostora za rast.

Vrijeme pandemije pokazalo je, međutim, svu krhkost domaćeg turizma te bi si proizvođači pršuta trebali osigurati plasman i na druga tržišta, prvenstveno u ovo teško vrijeme inflacije, čulo se na manifestaciji.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.