Najavljena nova poskupljenja goriva u BiH

Zbog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu građane Bosne i Hercegovine očekuje novo poskupljenje goriva.

Distributeri u oba entiteta ističu da je poskupljenje od pet do 10 feninga neminovno i da će korekcija ovisiti od isteka zaliha. Građani su ogorčeni jer očekuju da će poskupljenje goriva uzrokovati val poskupljenja i dugih roba i usluga.

U Udruzi za zaštitu potrošača učestala poskupljenja goriva smatraju neopravdanim. Pitaju što je sa zalihama kada dižu cijene na crpkama čim skoče na svjetskoj burzi.

Ovo će biti itekako dobar izgovor mnogim da u narednom razdoblju podignu cijene i bit će puno posla za inspekcijska tijela. Svjedočimo godinama unazad da je lakše platiti kaznu nego vratiti cijene na prethodne, tvrdi za BHRT Murisa Marić, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača ”Don”.

U Federalnoj udruzi distributera nafte i naftnih derivata ističu da cijene treću nedjelju rastu na svjetskom tržištu i da tek narednih dana planiraju neminovno povećanje na crpkama u Federaciji.

Postoje crpke koje troše jednu cisternu mjesečno, a postoje one koje troše dvije tjedno. Onom brzinom kako budu zalihe trošili jer se cijena formira zatečena cijena zaliha plus dozvoljena marža od 25 feninga. Svaka crpka kako bude trošila zalihe tako će formirati nove cijene, kazao je Milenko Bošković, iz Udruge prometnika naftnih derivata FBiH.

Njegov kolega iz Republike Srpske tvrdi da nema lova u mutnom kada je riječ o formiranju cijena. Niže cijene goriva na benzinskim crpkama u prijedorskoj regiji u odnosu na banjalučku pravda konkurencijom.

Lokalna konkurencija i ništa drugo. Dolazi do sukoba između njih i natječu se tko će prodati jeftinije i to su jedini razlozi, mišljenja je Đorđe Savić, predsjedatelj Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima RS.

U obje Udruge distributera nafte i naftnih derivata ističu da su marže distributera ispod dozvoljenih 25 feninga po litri, te da od tempa potrošnje zaliha ovisi kada će doći do poskupljenja, izvještava BHRT.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Kaže u prilogu ona tuka “bit će puunoo posla za inspekcijske organe”!
    Kakva tuka bgt?Bit će ako im se nag..zi, je.ali te inspekcijski organi više blevuro jedna.
    Pojede vuk šušu baba.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.