Najavili izgradnju džamije “Alija Izetbegović” na Rostovu, Hrvati se usprotivili: Traže da se nađu tijela 15 nestalih – Jabuka.tv

Najavili izgradnju džamije “Alija Izetbegović” na Rostovu, Hrvati se usprotivili: Traže da se nađu tijela 15 nestalih

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB Bugojna, koju čine Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Hrvatska udruga logoraša, Udruga HVIDR-e, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te Udruga nositelja ratnih odličja, oglasila se zajedničkim priopćenjem u kojem reagira na najavu gradnje džamije na Rostovu posvećene Aliji Izetbegoviću.

Glavni razlog protivljenju izgradnje leži u činjenici da bi Rostovo moglo kriti tijela preostalih hrvatskih logoraša za kojima se traga gotovo 28 godina, piše Večernji list.

Nemamo ništa protiv gradnje vjerskih objekata, ali smo kategorički protiv najavljene izgradnje iz više razloga.

Nakon što su prošlog ljeta na Rostovu, nakon 27 godina potrage, pronađena tijela četiriju od 19 hrvatskih logoraša koji su iz logora Armije BiH odvedeni u ljeto i jesen 1993. godine te ubijeni na posebno okrutan način, sumnjamo da bi ova lokacija mogla kriti posmrtne ostatke i preostalih 15 naših logoraša.

Dok se te sumnje ne istraže do kraja, smatramo kako bi se svaka gradnja na ovom području trebala pomno razmotriti kako se ne bi dogodilo da tijela nestalih ostanu zauvijek skrivena, navodi se u reakciji.

Neprimjeren naziv

Nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću, naglašavaju predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bugojna, neprimjereno je iz više razloga i vrijeđa hrvatske žrtve.

Osim ugrožavanja prava obitelji nestalih Hrvata Bugojna na istinu o lokacijama tijela njihovih najmilijih, nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću uvreda je za hrvatske žrtve Bugojna. Alija Izetbegović u ratu je bio najviši bošnjački dužnosnik, ujedno i vrhovni zapovjednik bošnjačke Armije BiH koja je iz Bugojna protjerala 15 tisuća Hrvata, počinila stravične zločine nad hrvatskim stanovništvom, sustavno opljačkala i uništavala imovinu Hrvata, otvorila na desetke logora kroz koje je prošlo oko 2000 zatočenika.

Među njima i 23 ugledna predstavnika hrvatskog naroda Bugojna koja su odvedena u nepoznato. Za tijelima njih 15 još se uvijek traga. Ne treba zaboraviti ni da je Alija Izetbegović na Rostovu u ratu postrojio pripadnike postrojbe El mudžahid, sastavljene od boraca iz islamskih zemalja koji su također sudjelovali u progonu i zločinima nad Hrvatima Bugojna. Nazvati jedan vjerski objekt po njemu ne pridonosi izgradnji mira ni suživota, stoji u zajedničkoj reakciji koja završava porukom investitorima objekta.

Investitori objekta Izudin i Arijana Herceg iz Novog Travnika za medije su izjavili kako ih je Alija Izetbegović svojim životom, među ostalim, poučio i kako treba “biti hrabar u istini”.

Dokazi o zločinu

Kako tvrde iz udruga, istina o životu i djelu Alije Izetbegovića ima i svoju drugu mračnu stranu koja govori o zločinu, progonima i etničkom čišćenju te višegodišnjem prikrivanju ključnih dokaza zločina, kao što su tijela nasilno odvedenih hrvatskih logoraša koji su, pokazalo se obdukcijom ekshumiranih tijela, ubijani na okrutan način.

Posvetiti vjerski objekt čovjeku koji je bio prvi u lancu političke i vojne odgovornosti postrojbi odgovornih za zločine, bošnjačke Armije BiH i odreda El mudžahid, vrijeđanje je hrvatskih žrtava, prije svih obitelji nestalih logoraša kojima bošnjački politički dužnosnici već 28 godina uskraćuju pravo na istinu i dostojan pokop najmilijih, poručili su predstavnici pet udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB Bugojna.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

   • Naravno da je bilo hrvatsko, rimljani (Heraklius) su poklonili zemlju hrvatima da brane rim od avara.

    Konstantin piše: “Ti isti Hrvati stigli su kao izbjeglice caru Romaioi Heracliusu prije nego što su Srbi došli kao izbjeglice istom caru Heracliusu, u to vrijeme kad su se Avari borili i protjerivali iz tih krajeva Rimljane … Sada, po zapovijedi Cara Heraklija, ti isti Hrvati borili su se i protjerali Avare iz tih krajeva, a po nalogu Heraklija cara nastanili su se u istoj toj zemlji Avara, gdje sada i žive. Ti isti Hrvati u to su vrijeme za svog vladara imali oca Porgu .”

    Osim toga kraljica Katarina je poklonila Bosnu i Hercegovinu Vatikanu.

 • Graditi Dzamiju na Rostovu gdje je bio kamp mudzahedina, na mjestu gdje su vjerovatno Bugojanski hrvati pobijeni, pogubljeni zvjerski. Kosti im jos nisu nadene. Pa ovo je pokazatelj i naum bosnjacke politike i politike Islamske zajednice.. Sto reci na ovo…

 • E jebi ga ko nam je kriv kad su srbi predlagali da se to rjesi po kratkom postupku i podjeli na dva djela pola nama pola srbim nas veliki presjednik Tudman kojem su se Hercegovci divili i isli u rat za njega i ginuli dok su mu trebali a posle rata nas ida i prepustio da nas balije zajebaju ima 25 godina

 • slažem se. neka je njih više. to je hrvatsko. oni neka prde kao i obično. smrde na 300 m i da se nisu uznojili. nekoć su bili kao ugroženi danas su bahati. kao klošar kada glumi za kovanicu.

 • Prkosi Bakir,ali polako ima Boga!!!Kako su zaboravili ,hranili oblačili,oružje davali krov na glavu obezbijedili,i rđa zaboravi,polako momče…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.