Nafta skuplja drugi tjedan zaredom

Cijene nafte na svjetskim tržištima protekloga su tjedna porasle, drugi tjedan zaredom, zbog novih američkih sankcija Iranu, ali uspon cijena ograničile su naznake daljnjega rasta proizvodnje nafte u SAD-u.

Na londonskom tržištu cijena barela je u petak na kraju trgovanja iznosila 56,80 dolara, što je 2,3 posto više nego sedam dana ranije, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,2 posto, na 53,83 dolara.

Cijene nafte značajnije su porasle nakon što su u petak SAD uvele sankcije protiv 13 pojedinaca i 12 entiteta iz Irana zbog testiranja balističkih raketa i drugih aktivnosti te zemlje.

Podršku cijenama pružile su i vijesti da ruske kompanije smanjuju proizvodnju, kao što je i dogovoreno s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Procjenjuje se da je u prošlom mjesecu globalna proizvodnja nafte smanjena za 1,4 milijuna barela dnevno, a predviđeno je da do sredine godine bude smanjena za 1,8 milijuna barela dnevno.

Analitičari pritom upozoravaju da bi učinak toga smanjenja mogao brzo ispariti s obzirom na pojačanu američku proizvodnju.

S obzirom na smanjenje proizvodnje OPEC-a, a povećanje u SAD-u, analitičari smatraju da će se kratkoročno cijene nafte stabilno kretati između 50 i 60 dolara po barelu.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.