Nadbiskup Vukšić: Naša je zadaća pomagati, moliti i zaustaviti svako nasilje

Svečana sveta misa na svetkovinu Božića služena je danas u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova, a predslavio ju je vrhbosanski nadbiskup i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić.

Misno slavlje je počelo molitvama i pjesmom zbora “Veselje ti navješćujem”, koja poziva na radost u povodu rođenja Isusa Krista.

Božićnu poruku i čestitke u povodu velikog kršćanskog blagdana uputio je nadbiskup metropolit vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, istaknuvši kako kršćanski vjernici svake godine s radošću proslavljaju svetkovinu Božića, blagdan koji širi radost i nadu.

Nadbiskup Vukšić je kazao da je svako vrijeme imalo svoje izazove, tjeskobe, kušnje i probleme, pa i tragedije te da toga, nažalost, sebe nije poštedjela nijedna generacija ljudi.

No od svega toga čovjek najteže proživljava muke koje tište njega osobno i njegove suvremenike. Međutim, usred svega toga, pa i usred velikih tragedija, radost Božića uvijek je velika, poručio je.

Također je podsjetio da je i sam Isus imao to gorko iskustvo progona iz vlastite domovine, fizičkog i psihološkog bola zbog toga, udaljenosti od rodbine i poznanika, nesigurnosti u bijegu i kretanju nepoznatim putovima.

Naspram tome, tijekom cijeloga svog života u kojemu nije manjkalo kušnja, Isus je bio propovjednik i svjedok nade, i usprkos svojoj beskrajnoj dobroti završio je ovaj zemaljski život kao žrtva ljudske zlobe, nepravde i nasilja. Ratovi, stradanja, nasilje, progoni, izbjeglički valovi i teška sudbina tolikih ljudi koji bježe nikada ne bi smjeli se događati, naglasio je.

No usprkos tome, dodao je, Isus može biti utjeha i izvor nade i vjere, jer on to i jeste.

Isus je radost koja njegovim primjerom u strpljivosti i vjernosti pomaže da se s optimizmom i dobrotom, naspram svakoga zla, prolazi i kroz izazove i tjeskobe, kazao je.

Nadbiskup Vukšić je na kraju poručio da je kršćanski način života hod za Isusom.

I u skladu s Isusovom naukom, naša je zadaća pomagati ljudima koji trpe, moliti i činiti da bude zaustavljeno svako nasilje i zla namjera, kazao je nadbiskup Vukšić.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.